Foto: EPA/Scanpix/LETA
Nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ trešdien atlikts ASV privātā uzņēmuma "SpaceX" pirmais pilotējamais lidojums kosmosā, nogādājot Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) divus amerikāņu astronautus. Nākamais mēģinājums plānots 30. maijā, ziņo Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA).

Astronautiem uz SKS bija paredzēts startēt no NASA Kenedija kosmosa centra Floridā ar "SpaceX" raķeti "Falcon 9", kas nogādās orbītā kosmosa kuģi "Crew Dragon". Bija plānots, ka raķete startētu trešdien plkst.23.33 pēc Latvijas laika.

Jau ziņots, ka "SpaceX" izstrādātā kapsula ļaus ASV atteikties no Krievijas "Soyuz" pakalpojumiem astronautu nogādāšanai Zemes orbītā.

Pēdējo reizi no ASV teritorijas cilvēki kosmosā devās 2011. gadā ar atspoļkuģi jeb šatlu "Atlantis". Kopš tā laika NASA astronautu nogādāšanai SKS nācās paļauties uz Krievijas "Soyuz", kas bija gan dārgi, gan daudzos aspektos nepraktiski, gan droši vien arī iedragāja ASV kā kosmosa lielvalsts lepnumu.

Pie tā, lai astronautus kosmosā varētu nogādāt no ASV teritorijas, "SpaceX" strādā jau vismaz pēdējos piecus gadus.

NASA programmā "Commercial Crew Program", kuras nolūks bija iesaistīt privāto sektoru jaunas kosmosa kapsulas izstrādē ar specifisku mērķi nogādāt cilvēkus uz SKS un atpakaļ, vēl bez "SpaceX" iesaistījusies arī "Boeing" ar kapsulu "CST-100 Starliner". Ja "Boeing" izdosies novērst programmatūras, sakaru un citas likstas, kas viņu radīto aparātu piemeklēja izmēģinājuma lidojuma laikā, arī "Boeing" pavisam drīz cer saņemt zaļo gaismu startam jau ar apkalpi kapsulā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!