Francija novembrī piedzīvoja vairāk nekā divas nedēļas ilgus jauniešu imigrantu nemierus Parīzes priekšpilsētās, kurus izraisīja divu jauniešu nāve, bēgot no policijas, bet īstais iemesls bija nespēja iekļauties sabiedrībā un darba tirgū. Ik nakti tikai sadedzināti vairāki simti automašīnu, desmitajā nemieru naktī – pat 1 300 transportlīdzekļu.

Lai novērstu nemierus, policijai tika piešķirtas papildus tiesības, Francijā tika
noteikta komandantstunda
. Vēlāk tika aprēķināts, ka grautiņi radījuši
zaudējumus 230 miljonu dolāru
apmērā, un ES piedāvāja Francijai
50 miljonus eiro
nemieru seku likvidēšanai.

Novembrī pasaulei lielu pārsteigumu sagādāja kāda laikraksta paziņojums, ka ASV Centrālā Izlūkošanas Pārvalde Austrumeiropā ir izveidojusi slepenus cietumus, uz kurieni tiek nogādāti par terorismu aizdomās turētie un pratināti, neievērojot starpvalstu ierobežojumus. Eiropas Padome drīzumā sāka izmeklēšanu saistībā ar informāciju, ka cietumi pastāv Rumānijā un Polijā. Nākamajā nedēļā tika paziņots, ka nav nekādu pierādījumu cietumu eksistencei, tomēr, ja tādi atrastos, attiecīgajai valstij draudētu sankcijas. Mēneša beigās ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa paziņoja, ka viņa ir gatava sadarboties ar ES informācijas izmeklēšanā. Lielu izbrīnu sagādāja arī kāda Itālijas telekanāla paziņojums, ka lielvalsts uzbrukumu laikā Irākā ir izmantojusi balto fosforu, kas sadedzina cilvēka miesu līdz kauliem. Atbildot uz to, ASV aizsardzības ministrs Ramsfelds paziņoja, ka baltais fosfors ir likumīgs kaujas ierocis.

Novembrī Pakistānas un Indijas valdības vienojās atvērt Kašmiras reģiona robežu, lai tādējādi uzlabotu palīdzības sniegšanas operācijas oktobra zemestrīcē cietušajiem. Piesardzības nolūkos sākumā tika atvērts tikai viens robežpārejas punkts solīto piecu vietā, un arī tas tikai kravu pārvadāšanai, tāpēc sarūgtinātie iedzīvotāji sāka protestus, kas pārtapa sadursmēs. Izraēla un Pakistāna vienojās atvērt brīvai kustībai Gazas joslas robežas, un 25.novembrī svinīgā ceremonijā notika Gazas sektora robežpunkta atvēršana, kuru pirms trim mēnešiem, aizejot no palestīniešu teritorijas, kura bija okupēta 38 gadus, slēdza izraēlieši. Savukārt Kipras turki sāka nojaukt ceļa nobloķējumu, kas 40 gadus sadalīja Kipras galvaspilsētu, tomēr ir maz ticams, ka šis simboliskais solis spēs atdzīvināt strupceļā nonākušās sarunas par salas atkalapvienošanu.

Sešu pušu sarunas par Ziemeļkorejas kodolprogrammām novembrī noslēdzās bez rezultātiem. Pēc sprādziena kādā ķimikāliju rūpnīcā Ķīnā Sonhua upē izplūda aptuveni 100 tonnu benzola, kas lēnām virzījās gar pilsētām upes krastos un decembrī nonāca arī Krievijas teritorijā, radot ievērojamas grūtības pilsētu ūdensapgādē. Novembrī putnu gripa tika konstatēta savvaļas putniem arī Kanādā, savukārt Lielbritānijā pēc 90 gadiem krogiem tika pagarināts darbalaiks un tika ļauts lietot alkoholu visu diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!