Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas debesskrāpji ceturtdien skatienam pazuduši biezā pelēkā smogā, toksisko daļiņu koncentrācijai gaisā vairāk nekā 20 reizes pārsniedzot veselībai drošo līmeni, vēsta aģentūra AP.

Gaisam ir kodīga smaka un daudzi cilvēki ceļā uz darbu redzami ar sejas maskām, apraksta aģentūra. Varasiestādes ziņo, ka redzamība samazinājusies līdz dažiem simtiem metru un ka kaitīgais piesārņojums, domājams, turpinās pārklāt pilsētu arī piektdien.

"Es šorīt nevarēju saskatīt augstceltnes otrā ielas pusē," kādā Pekinas krustojumā stāsta satiksmes regulētājs Žengs. "Pēdējās divās trīs dienās smogs ir palicis smagāks. Es bieži klepoju un deguns visu laiku ir iekaisis. Bet ko gan padarīt? Es vairāk dzeru ūdeni, lai palīdzētu no organisma izskalot toksīnus," stāsta vīrietis.

Gaisa kvalitāte pilsētā sevišķi slikta paliek ziemās, kad laika apstākļu, palielinātas ogļu kurināšanas un citu piesārņojumu dēļ smogs Pekinu mēdz pārklāt dienām ilgi.

Ceturtdien no rīta kaitīgo daļiņu koncentrācija gaisā pirmo reizi šosezon pārsniegusi 500 mikrogramus uz kubikmetru. Gaisa mērījumu stacija pie ASV vēstniecības fiksējusi 671 mikrogramu piesārņojuma, kas ir aptuveni 26 reizes vairāk par Pasaules Veselības organizācijas (PVO) noteikto drošo daudzumu – 25 mikrogrami uz kubikmetru.

Nopietns piesārņojums nomoka vairumu Ķīnas lielo pilsētu, kur vides aizsardzība jau sen ir upurēta ekonomiskās izaugsmes vārdā, norāda AP. Galvenie piesārņojuma avoti ir ogļu kurināšana un automašīnu izplūdes gāzes.

Ķīnas ziemeļaustrumu pilsētā Harbinā dažas novērošanas stacijas oktobrī fiksēja pat 1000 mikrogramu piesārņojuma līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!