Foto: AFP/Scanpix/LETA

Polija gatava nekavējoties nodot savus "MiG-29" iznīcinātājus Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzei Vācijā, liecina publisks Polijas Ārlietu ministrijas (ĀM) paziņojums.

Jau iepriekš vēstīts, ka ASV strādā kopā ar Poliju, vērtējot iespējamību Ukrainas rīcībā nodot Polijas gaisa spēku iznīcinātājus "MiG". Sarunas notiek konsultatīvā līmenī, apspriežoties arī ar citiem NATO alianses partneriem, atsaucoties uz Baltā nama preses pārstāvjiem, ziņoja CNN. Dažas dienas pēc ziņām par konsultācijām sekojis šis Polijas paziņojums.

"Polijas varas iestādes pēc konsultācijām ar Prezidentu un valdību ir gatavas izvietot – nekavējoties un bez atlīdzības – visas tās rīcībā esošās "MiG-29" lidmašīnas Ramšteinas ASV Gaisa spēku bāzē ASV valdības pārziņā," minēts otrdienas vakarā publicētā paziņojumā.

Vienlaikus Polija pieprasa Amerikas Savienotajām Valstīm nodrošināt Poliju ar lietotiem iznīcinātājiem, kuriem būtu līdzīgas nepieciešamās spējas kā atdotajiem "MiG-29". Polija ir gatava nekavējoties atrast risinājumu, kas ļautu šīs lidmašīnas arī iegādāties.

Polijas valdība arī prasa NATO partneriem, kuru rīcībā ir "MiG-29" lidmašīnas, rīkoties līdzīgi.

Ukraiņu piloti ir apmācīti lidot ar padomju lidmašīnām, tāpēc iespējamie iznīcinātāju piegādātāji teorētiski var būt Polija, Slovākija, Rumānija un Bulgārija, kuru rīcībā šādas lidmašīnas ir.

Ukrainas Bruņotie spēki vēstīja, ka Bulgārijas rīcībā ir 16 "MiG-29" un 14 "Su-25" lidmašīnas, Polijai – 28 "MiG-29", bet Slovākijai – 12 "MiG-29". Portāls "The Kyiv Independent" vēsta, ka sagaidāms, ka tālāk šīs Polijas lidmašīnas tiks nogādātas Ukrainas rīcībā. Taču pagaidām apstiprinājuma šādam solim vēl nav.

ASV ietur pauzi

Atbildot uz Polijas paziņojumu, ka tā visus tās rīcībā esošos iznīcinātājus "MIG-29" gatava nodot ASV Bruņotajiem spēkiem, ASV Aizsardzības ministrija šo iniciatīvu nosaukusi par nepārdomātu, vēsta portāls "USA Today".

Pentagons šajā jautājumā sazinās ar Polijas valdību, taču Polijas priekšlikums ietver vairākus sarežģītus aspektus, norāda ASV Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Džons Kirbijs. "Mums nav skaidrs, vai šai idejai ir racionāls pamatojums," sacīja Kirbijs.

Ukraina jau vairākkārt lūgusi nodot tās rīcībā lidmašīnas. Taču Eiropas NATO valstis, kuru rīcībā ir "MiG-29", šādu iespējamību līdz šim noraidīja. Baltā nama runasvīrs nedēļas nogalē sarunā ar CNN sacījia, ka lidmašīnu nosūtīšana Ukrainai ir "jebkuras valsts suverēns lēmums". Viņš piebilda, ka būtu lērums loģistikas darbu, lai nodrošinātu, kā iznīcinātāji tiek nogādāti no Polijas Ukrainā.

Savukārt Krievija svētdien draudēja, ka gadījumā, ja Ukrainas kaimiņvalstis ļaus savā teritorijā izvietot kara lidmašīnas, tās var tikt iesaistītas karā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!