Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai nav mandāta, lai īstenotu tā saukto cieto izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), saraujot politiskās un tirdzniecības attiecības ar bloku, svētdien paziņojusi Skotu Nacionālā partija (SNP).

SNP priekšsēdētājs Dereks Makajs pirms nākamnedēļ Glāzgovā paredzētās partijas konferences norādīja, ka Lielbritānijā valdošo konservatīvo redzējums ir "aprobežota ksenofobija", ko īsteno "visreakcionārākā labējā toriju valdība mūsdienās".

"Torijiem nav mandāta, lai īstenotu cietāko no cietākajiem "breksitiem", uzsvēra partijas priekšsēdētājs.

"Viņiem arī vajadzētu bez kavēšanās garantēt Skotijā un pārējās Lielbritānijas [teritorijā] dzīvojošo ES pilsoņu tiesības un pārtraukt kaunpilni izmantot cilvēkus kā kaulēšanās līdzekli," viņš piebilda.

Skotijā valdošā SNP 13. oktobrī Glāzgovā atklās trīs dienas ilgu partijas konferenci.

23. jūnijā notikušajā referendumā, kurā briti nobalsoja par izstāšanos no ES, vairums skotu nobalsoja par palikšanu blokā.

Kā ziņots, Meja ir paziņojusi, ka Lielbritānija līdz nākamā gada marta beigām iedarbinās ES Lisabonas līguma 50. pantu, kas regulē dalībvalsts izstāšanās sarunu procedūru divu gadu garumā.

Pēc Mejas paziņojuma britu mārciņa piedzīvoja strauju kritumu, pieaugot bažām, ka Londona dod priekšroku imigrācijas no ES ierobežošanai, ne ciešu ekonomisko attiecību saglabāšanai.

Britu laikraksts "Daily Telegraph" sestdien vēstīja, ka visi pašreiz Lielbritānijā dzīvojošie ES dalībvalstu pilsoņi drīkstēs tur palikt arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka.

Britu valdība līdz šim nav oficiāli garantējuši šādas ES pilsoņu tiesības, ministriem norādot, ka tad būs atkarīgs no vienošanās par britu tiesībām dzīvot ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!