Foto: PantherMedia/Scanpix

Somijas pārtikas drošuma pārvalde "Evira" ieteikusi neievest mežacūku gaļu no Baltijas valstīm un Polijas, jo tur izplatās Āfrikas cūku mēris (ĀCM), vēstīja Somijas ziņu aģentūra STT.

"Evira" ieteikusi neievest Somijā mežacūku gaļu vai tās produktus no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas, lai pasargātu cūkas Somijā no ĀCM.

Vēl "Evira" norādījusi, ka nav vēlams piedalīties mežacūku medībās Baltijas valstīs un Polijā.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai BNS norādīja, ka dienests no Somijas kompetentās uzraudzības iestādes nav saņēmis informāciju par aicinājumu neievest Somijā cūkgaļu no Baltijas valstīm un Polijas. Vienlaikus viņa atgādināja, ka lēmumu par cūkgaļas tirdzniecības ierobežojumiem Eiropas Savienībā var pieņemt Eiropas Komisija, nevis dalībvalstu uzraudzības dienesti.

Tāpat Meistare uzsvēra, ka patlaban ĀCM dēļ ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi, kas neļauj cūkas un cūkgaļu izvest no slimības skartās teritorijas. Savukārt uzņēmumi, kuri atrodas no slimības brīvajā teritorijā, var turpināt vest cūkgaļu gan uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, gan arī uz trešajām valstīm.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka PVD nav informācijas par to, cik daudz Latvijas izcelsmes cūkgaļas ir nonācis Somijā vai kādā no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, jo tām ir kopējais tirgus. Savukārt uz trešajām valstīm cūkgaļa no Latvijas netiek eksportēta.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!