Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trīs stundu laikā sestdien Taivānas tuvumā novērota 21 Ķīnas militārā limdašīna, paziņoja Taivānas Aizsardzības ministrija.

Taivānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka trīs stundu laikā no pulksten 8.15 (pulksten 3.15 pēc Latvijas laika) salas tuvumā novērota 21 Ķīnas lidmašīna, arī iznīcinātāji J-16, vidēja rādiusa transporta lidmašīnas Y-8 un bezpilota lidaparāti. 17 no 21 lidmašīnas ielidoja Taivānas pretgaisa aizsardzības identificēšanas zonā.

Ķīna Taivānu uzskata par savu teritoriju, un pušu saspīlējums 180 kilometru platajā Taivānas šaurumā ir palielinājies pēc tam, kad janvārī par Taivānas prezidentu tika ievēlēts līdzšinējais viceprezidents Lai Cjinde, kuru Pekina dēvē par "bīstamu separātistu". Lai inaugurācija prezidenta amatā gaidāma 20. maijā.

Eksperti pieļauj, ka Ķīnas aktivitāte saistāma ar ASV un Filipīnu militārajām mācībām, kas pirmdien sāksies Dienvidķīnas jūrā.

Pekina neatzīst viduslīniju Taivānas šaurumā un gandrīz katru dienu uz turieni nosūta savas militārās lidmašīnas un karakuģus.

Septembrī Pekina 24 stundu laikā Taivānas virzienā nosūtīja 103 lidmašīnas, no kurām 40 šķērsoja neoficiālo šauruma viduslīniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!