Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas bruņoties spēki joprojām kontrolē nelielu Bahmutas daļu pilsētas dienvidrietumos, atsaucoties uz Ukrainas aizsardzības ministra vietnieces Annas Maļaras paziņojumu, vēsta aģentūra UNIAN.

Maļara skaidro, ka pretinieks nav atteicies no sava galvenā plāna iekarot visu Ukrainu, bet, tā kā tas neizdodas, notiek mēģinājumi virzīties pa mazam gabaliņam.

Pašlaik okupanti vēlas sasniegt Donekas un Luhanskas apgabalu administratīvās robežas. Sīvākās kaujas notiek pie Marinkas, Avdijivkas un Bahmutas. Vislielākie okupantu spēki savilkti tieši pie Bahmutas.

"Vakar mūsu Bruņotajiem spēkiem palika kontrole pār noteiktiem infrastruktūras un rūpniecības objektiem, kā arī privāto sektoru dienvidrietumu rajonā – tas ir "Lidmašīnas" rajons. Tāpat kontrole pār šo jau nelielo pilsētas daļu saglabājas arī šodien," teica Maļara.


Atgādinām, ka Bahmutas dienvidu malā pie ceļa uz postamenta atradās MiG-17 lidmašīna, kas bija kļuvusi par pilsētas aizsardzības simbolu. Martā šis piemineklis tika pilnībā iznīcināts.

"Turpinās kaujas, ienaidnieks aizvadītajā naktī un burtiski tagad veic "tīrīšanu" sagrābtajās pilsētas teritorijās," turpina amatpersona.

Maļara skaidro, ka okupanti meklē, vai Bahmutā nav palikušas diversantu grupas, kas varētu izrādīt pretestību. Turklāt krievi pilsētā jau sarīkojuši koncertu, lai radītu iespaidu, ka visa Bahmuta tiek pilnībā kontrolēta.

"Bahmutas kā pilsētas aizsardzība savu uzdevumu pilnībā izpildīja. Tā ir ienaidnieka spēku koncentrācija, vajadzēja iegūt noteiktu laiku, lai veiktu citas darbības. Vēlāk varēsim runāt, kādas tieši, un uzdevums bija iznīcināt pretinieku. Neskaitāmās kaujās par Bahmutu tika iznīcināti ļoti jaudīgi pretinieka spēki – no "Vagner" grupējuma praktiski nekas nav atlicis," tā Maļara.

20. maijā "Vagner" vadītājs Jevgēnijs Prigožins videoierakstā apgalvoja, ka Ukrainas spēki "ir atdevuši" Bahmutu. Tajā pašā dienā Ukrainas Aizsardzības ministrija to noliedza, norādot, ka turpinās kaujas "Lidmašīnas" rajonā.

Domnīca ISW ziņo, ka pat pēc Bahmutas ieņemšanas "Vagner" nebūs spējīgs veikt kaujas citos sektoros. Savukārt Krievijas televīzijā Bahmutas ieņemšana tiekot salīdzināta ar Berlīnes iekarošanu 1945. gadā.

Krievijas spēki Bahmutu, kas ir viens no karstākajiem frontes sektoriem, cenšas ieņemt jau mēnešiem ilgi. Savukārt pēdējās nedēļās pienāk ziņas par ukraiņu taktiskiem panākumiem pilsētas apkārtnē. ASV domnīca ISW lēš, ka Ukraina spēki pie Bahmutas ir pārņēmuši taktiski iniciatīvu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!