Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sākoties 31.diennaktij kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma, krievi atsevišķos virzienos turpina uzbrukuma mēģinājumus un cenšas dot uguns triecienus Ukrainas armijai, taču panākumus negūst, sestdien ziņo Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Iebrucēji turpina mēģinājumus atjaunot savu vienību kaujasspējas un papildināt to munīcijas un degvielas krājumus, lai atjaunotu uzbrukuma operācijas. Pēc jaunākajām ziņām, Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā sasnieguši aptuveni 16 400 karavīru.

Kā sestdien ziņoja Ukrainas armijas ģenerālštābs, kopš iebrukuma sākuma līdz sestdienas rītam iebrucēji zaudējuši 117 lidmašīnas, 127 helikopterus, 575 tankus, 1640 bruņutransportierus, 293 lielgabalus, 91 daudzstobru reaktīvo mīnmetēju, 51 zenītartilērijas iekārtu, divas taktisko raķešu palaišanas iekārtas, 1131 automobili, 73 autocisternas, 19 specializētās tehnikas vienības, 56 bezpilota lidaparātus, divus kuģus un piecas ātrlaivas.

Kā sestdienas rītā informēja Ukrainas Ģenerālprokuratūra, Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā nogalināti jau 136 bērni un 199 bērni guvuši dažāda smaguma ievainojumus. Piektdien Krievijas veiktas apšaudes rezultātā Doneckas apgabalā gāja bojā deviņus gadus vecs bērns un vēl viens tika ievainots.

Saskaņā ar stāvokli uz plkst.6:00 Doneckas un Luhanskas virzienā Ukrainas armija atsitusi visus krievu uzbrukumus, nodarot pretiniekam ievērojamus zaudējumus. Pēdējās diennakts laikā Donbasa frontē iznīcināti astoņi krievu tanki, 17 citas dažāda tipa bruņutehnikas vienības un 11 automobiļi.

Ienaidnieka dzīvā spēka zaudējumi sasnieguši aptuveni 170 karavīrus.

Tikmēr Ukrainas gaisa spēki un zenītartilēristi diennakts laikā iznīcinājuši 12 gaisa mērķus. Notriektas trīs lidmašīnas, trīs bezpilota lidaparāti un piecas spārnotās raķetes.

Ukrainas aviācija turpinājusi bombardēt krievu tehnikas kolonnas un karaspēka koncentrācijas rajonus.

Okupētajās teritorijās Hersonas, Zaporižjas un Doneckas apgabalos krievi izvērsuši nacionālās gvardes vienības, lai apspiestu vietējo iedzīvotāju pretestību Hersonā, Heņičeskā un Berdjanskā, kā arī atsevišķajos ieņemtajos Mariupoles rajonos.

Vienlaikus iebrucēji mēģina aktivizēt diversantu darbību Kijevā nolūkā destabilizēt sabiedriski politisko situāciju galvaspilsētā un traucēt valsts un armijas vadību.

To vienību komplektēšanai, kas kaujās cietušas zaudējumus, kvalificētu kadru trūkuma dēļ pretinieks izmanto personas ar zemām morālām īpašībām, kam ir nosliece uz alkohola un narkotiku lietošanu, norāda Ukrainas ģenerālštābs.

Ņemot vērā lielos zaudējumus, karadarbībā pret Ukrainu tiek iesaistīti obligātā dienesta karavīri, un tas var sarežģīt pavasara iesaukuma kampaņu Krievijā, kam jāsākas 1. aprīli.

Tikmēr tehnika, ko saņem Krievijas karaspēka vienības no noliktavām zaudējumu aizpildīšanai, ir sliktā tehniskā stāvoklī, norāda ģenerālštābs.

"Delfi" jau ziņojis, ka Krievija paziņojusi, ka kara "pirmā fāze" ir noslēgusies un tagad tā koncentrēsies uz Donbasa "atbrīvošanu". Šis paziņojums norāda uz Maskavas iespējamu atteikšanos no daļas savu sākotnējo militāro mērķu Ukrainā, kurus mēneša laikā Krievijas spēkiem nav izdevies sasniegt.

Starp Ukrainu un Krieviju turpinās miera sarunas, taču nekas neliecina par būtiskiem panākumiem svarīgākajos politiskajos jautājumos.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien noraidījis Kijivas lūgumu piegādāt Ukrainai ieročus un noteikt stingrākas sankcijas Krievijai, uzsverot, ka tas būtu pretrunā Ungārijas interesēm.

Krievijas Aizsardzības ministrija pirmo reizi kopš 2. marta sniegusi datus par saviem zaudējumiem Ukrainā, apgalvojot, ka 1351 karavīrs ir kritis un 3825 ievainoti. Marta sākumā Maskava ziņoja par aptuveni 500 kritušajiem. Tomēr šis skaitlis ievērojami atpaliek no Ukrainas aplēsēm par vairāk nekā 16 tūkstošiem zaudētu okupantu karavīru. Savukārt kāda NATO amatpersona aģentūrai AP iepriekš šonedēļ stāstīja, ka Ukrainā gājuši bojā 7000 līdz 15 000 Krievijas karavīru, bet, skaitot klāt ievainotos, tie ir līdz 40 000 no kaujām izslēgtu okupantu.

ANO apstiprinājusi vismaz 1081 civiliedzīvotāja nāvi Ukrainā kopš Krievijas iebrukuma sākuma. Vēl vismaz 1707 ir ievainoti. Patiesais bojāgājušo un ievainoto skaits varētu būt daudz lielāks, atzīst organizācijā.

ASV un Eiropas Savienība vienojušās par sašķidrinātās gāzes piegādēm, kas ļaus samazināt bloka atkarību no Krievijas dabasgāzes.

Ukrainas spēki turpina veiksmīgi cīnīties Kijivas apkārtnē.

Ostas pilsēta Mariupole ir smagi cietusi un lielā mērā sagrauta, tās atjaunošana prasīs gadus, paredz pilsētas mērs. Savukārt pagājušajā nedēļā sabombardētajā teātrī varētu būt gājuši bojā aptuveni 300 cilvēki, lēš aculiecinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!