Foto: AFP/Scanpix

Pāragras runas par plānu "B" gadījumam, ja briti referendumā 23. jūnijā nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), nepalīdzēs blokam saglabāt vienotību, otrdien brīdināja Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers.

Atbildot uz jautājumu par Vācijas un Francijas centieniem izstrādāt plānu ES attīstībai pēc Lielbritānijas referenduma, ministrs aicināja izvairīties no iejaukšanās.

"Tas ir pilnībā Lielbritānijas lēmums, un mēs nedrīkstam to ietekmēt, mums nevajadzētu to ietekmēt, prezentējot iedomātus priekšlikumus par Eiropas Savienības nākotni," viņš uzsvēra reportieriem.

Šteinmeiers pauda, ka runas par ārkārtas plāniem ir "spekulatīvas diskusijas, kurām var būt nevēlama ietekme uz britu referenduma gatavošanu".

Ministrs arī atkārtoja, ka Berlīne neapšaubāmi atbalsta Lielbritānijas palikšanu blokā.

"Jo vairāk mēs saskaramies ar 21.gadsimta problēmām, kuras neviena valsts nevar atrisināt viena pati, jo vairāk Lielbritānijai vajadzētu būt ieinteresētai būt pārstāvētai valstu kopienā," paziņoja Šteinmeiers. Viņš arī piebilda, ka Lielbritānijas aiziešana varētu radīt "negatīvu dinamiku" ES.

"Grūti iedomāties, ka pēc šāda dramatiska pagrieziena Eiropas Savienībā 28 mīnus viena [dalībvalsts] varētu turpināties ierastā lietu kārtība," norādīja ministrs.

Lai arī ES uzsver, ka nav plāna "B", vairāku nozīmīgu bloka dalībvalstu amatpersonas pagājušajā nedēļā tikās Briselē, lai apspriestu situāciju pēc britu referenduma, piektdien aģentūrai AFP pavēstīja informācijas avoti ES. Apspriedē piedalījušies arī Francijas, Itālijas un Vācijas pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!