Foto: Reuters/Scanpix
Šveices kompānija "Nestle", kas ir pasaulē lielākā pārtikas ražotājfirma, pirmdien paziņoja par divu veidu liellopu gaļas un pastas maltīšu izņemšanu no tirdzniecības Itālijā un Spānijā, jo šajās maltītes ir konstatētas zirga gaļas pēdas.

"Nestle" paziņoja, ka zirga dezoksiribonukleīnskābju (DNS) pēdas ir konstatētas tās produktos "Buitoni Beef Ravioli" un "Beef Tortellini", tāpēc tā nekavējoties izņem šos produktus no tirdzniecības Itālijā un Spānijā.

"Nestle" arī izņems no tirdzniecības Francijā ražotu saldētas gaļas produktu "Lasagnes a la Bolognaise Gourmandes".

"Nestle" pagājušonedēļ bija paziņojusi, ka tās produktos nav zirga gaļas.

Pirmdien tika ziņots, ka zirga gaļas pēdu dēļ Vācijas lielveikalu ķēde "Lidl" izņem no tirdzniecības viegli pagatavojamas gaļas maltītes Somijā, Dānijā un Zviedrijā.

Eiropas Savienības (ES) Pārtikas ķēdes un dzīvnieku veselības pastāvīgās komitejas (SCOFCAH) ārkārtas sanāksmē piektdien tika nolemts nekavējoties sākt ES dalībvalstis veikt dezoksiribonukleīnskābju (DNS) testus liellopa gaļas produktiem, lai pārbaudītu, vai tajos nav zirga gaļa.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā Eiropas Savienības (ES) valstu, lai gan nav ziņu, ka tas varētu būt noticis Latvijā. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopu gaļas ēdienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!