Foto: DELFI

2020. gada 30. decembrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtīja krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret vienu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem un vienu biedrības pārstāvi par iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā, portāls “Delfi” uzzināja KNAB.

Kā vēsta "lsm.lv", pēc Latvijas Televīzijas rīcībā esošās informācijas minēto personu vidū ir bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai") un Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) bijušais vadītājs Jānis Jenzis.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka kāda Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma valdes loceklis, iespējams, mantkārīgā nolūkā, organizēja dokumenta – protokola – viltošanu, lai panāktu, ka šis pats valdes loceklis nodibinājumā tiktu iecelts labāk atalgotā amatā.

Dokumentu, kas satur apzināti nepatiesu informāciju, parakstīja attiecīgā nodibinājuma dibinātāju pārstāvji, kas vienlaikus ir dokumenta pareizības apliecinātāji, proti, Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersona un biedrības pārstāvis.

Tādējādi valsts amatpersona viltoja dokumentu, bet biedrības pārstāvis atbalstīja dokumenta viltošanu.

KNAB, nosūtot pērnā gada 30. janvārī uzsāktās krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, noslēdz attiecīgo pirmstiesas izmeklēšanu. Turpmāk prokuratūrai kā procesa virzītājam jālemj par krimināllietas virzību.

KNAB vērš uzmanību, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Vienlaikus KNAB uzsver, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādina, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos – sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka pērnā gada sākumā Rīgas domes nodibinājuma RTAB dibinātāju sapulcē par RTAB valdes priekšsēdētāju iecelts valdes loceklis Jānis Jenzis, kuru līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds medijiem izplatītā paziņojumā bija minējis kā vienu no personām, par kuru pērn janvārī sūdzējies KNAB.

Grīnvalds bija vērsies KNAB par dokumentu viltošanu iestādē, kas notikusi grupā un kurā iesaistīti pašvaldības iestādes pārējie valdes locekļi Jenzis un Ieva Lasmane, kā arī Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) birojs, paziņojumā presei norādījis Grīnvalds.

2019. gada maijā KNAB iepriekš sāktā kriminālprocesā par iespējamiem RTAB amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem veica kratīšanu nodibinājuma telpās. Pēc vairāku stundu ilgām darbībām, KNAB aizveda nodibinājuma vadītāju Vitu Jermoloviču.

Aizpērn 5. aprīlī KNAB sāka kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu, informē KNAB.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!