Foto: LETA

Gadījumā, ja mēneša laikā Tukumā degušā un šonedēļ mirušā Normunda Kindzuļa tuvinieki neuzstās uz krimināllietas turpināšanu un viņa reabilitācijas panākšanu kriminālprocesā, kas tiesā Rīgā tiek skatīts par tīšu dedzināšanu, tas, visticamāk, tiks izbeigts, portālam "Delfi" sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes asociētais profesors, bijušais Valsts policijas (VP) priekšnieks Aldis Lieljuksis. (Precizēta informācija par kriminālprocesu, ko komentējis Aldis Lieljuksis.)

Kā ziņots, policija sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 13. nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību pēc tam, kad 23. aprīlī Tukumā divi vīrieši – Normunds Kindzulis un viņa draugs, ugunsgrēkā kādā daudzdzīvokļu namā guva apdegumus.

Latvijas Televīzija 27. aprīlī vēstīja, ka Kindzuļa vārds figurē kādā jau iepriekš uzsāktā krimināllietā par tīšu dedzināšanu, kas tiek izskatīta Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesā.

"Tādos lielos vilcienos, ja, piemēram, persona ir izdarījusi noziedzīgu nodarījumu un ir mirusi, tad kriminālprocesu izbeidz. Bet situācijā, kad lieta jau ir tiesā, ir ejami divi ceļi. Viens ceļš ir tāds, ka personas tuvinieki var iestāties un prasīt šo iztiesāšanu turpināt, lai personu attaisnotu," portālam "Delfi" skaidroja Lieljuksis.

Ja apsūdzētais miris, tad viņa pārstāvis var lūgt arī advokāta palīdzību vai uzrunāt prokuroru, lai saprastu, cik "stabili" ir lietā esošie pierādījumi. Ja tiek nolemts attaisnot mirušā apsūdzētā vārdu, tad krimināllieta var turpināties līdz kasācijai, sacīja Lieljuksis.

Prokuratūras pārstāve Aiga Eiduka portālam "Delfi", atsaucoties uz Krimināllikumu, paskaidroja, ka tad, ja apsūdzētais ir miris lietas izskatīšanas laikā pirmās instances tiesā, lietas izskatīšanu turpina tikai tad, ja viena mēneša laikā pēc apsūdzētā nāves ir saņemts mirušā tuvinieka pieteikums par kriminālprocesa turpināšanu mirušā reabilitācijai. Lietas izskatīšana tiek turpināta vispārējā kārtībā. Personai, kura pieprasījusi procesa turpināšanu, ir tiesības pārsūdzēt pirmās instances un apelācijas instances tiesas lēmumu, norādīja Eiduka.

Vaicāts par jēdzienu "tuvinieki", Lieljuksis sacīja, ka "ļoti padziļināti dažādās tiesību nozarēs parādās tādi jautājumi. Gan jau vispirms runa būtu par vecākiem". Iepriekš Tieslietu ministrijas pārstāve Lana Mauliņa portālam "Delfi" sacīja, ka tuvinieki Kriminālprocesa likuma izpratnē ir personas saderinātais, laulātais, vecāks, vecvecāks, bērns, mazbērns, brālis un māsa, kā arī tā persona, ar kuru fiziskā persona dzīvo kopā un ar kuru tai ir kopīga (nedalīta) saimniecība.

Ieskicējot kriminālprocesa tālāko virzību, kas sākts pēc 23. aprīļa ugunsgrēka Tukumā, Lieljuksis portālam "Delfi" sacīja: "Ja tur ir vainīgais, viņu turpinās meklēt".

VP pārstāve Simona Grāvīte portālam "Delfi" apstiprināja, ka kriminālprocesā, kas tika sākts pēc notikušā Tukumā, joprojām notiek aktīva izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!