Foto: DELFI
Daugavpils tiesa svētdien piemēroja apcietinājumu Igoram Haitam, kuru tur aizdomās par uzņēmēja un Ludzas domes deputāta Andra Ļubkas slepkavību, "Delfi" informē Valsts policija.

Jau ziņots, ka saistībā ar piektdien notikušo slepkavību Rēzeknē Valsts policija (VP) aizturēja arī iepriekš meklēto iespējamo šāvēju – 1975. gadā dzimušo Haitu.

Svētdien policija norāda, ka līdz šim izmeklēšanā gūtā informācija devusi pamatu iepriekš sākto kriminālprocesu pārkvalificēt pēc Krimināllikuma 117. panta 10. punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos grupā.

Abas 17. novembrī aizturētās personas kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētām un svētdien Valsts policija lūdza tiesu abiem vīriešiem piemērot drošības līdzekli – apcietinājumu.

Latgales rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis Daugavpilī svētdien lēma 1975. gadā dzimušajam aizdomās turētajam piemērot policijas prasīto drošības līdzekli apcietinājumu, savukārt otram aizturētajam – 1991. gadā dzimušajam vīrietim – apcietinājums piemērots netika, līdz ar to viņam piemēros citu ar brīvības atņemšanu nesaistītu drošības līdzekli.

Tuvākajā laikā policija lūgs tiesu pārskatīt šo lēmumu.

LTV ziņo, ka otra persona, ko lietā tur aizdomās, bija šoferis, kurš palīdzēja Haitam aizbēgt no notikuma vietas. Tāpat LTV zināms, ka Haitam ir nopietnas veselības problēmas un aizturēšanas laikā viņam sniegta medicīniskā palīdzība.

Valsts policija turpina izmeklēšanu kriminālprocesā un šobrīd no plašākiem komentāriem atturas.

Jau ziņots, ka VP 17. novembrī ap pulksten 13.58 saņēma informāciju, ka Rēzeknē, Atbrīvošanas alejā 190A, pie būvniecības veikala raidīti vairāki šāvieni pret 1963. gadā dzimušu vīrieti, kurš notikuma vietā no gūtajiem ievainojumiem gāja bojā. "Delfi" jau rakstīja, ka tas ir SIA "Lūsēni" vadītājs un Ludzas novada domnieks Ļubka.

Pēc "Lursoft" datiem 1995. gadā reģistrētā SIA "Lūsēni", kas kā darbības veidus norādījusi zāģēšanu, ēvēlēsanu un impregnēšanu, kā arī ar finiera lokšņu un koka paneļu ražošanu, 100% īpašnieks ir 1963. gadā dzimušais A.Ļubka. Viņš bijis arī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

2022. gadā uzņēmums "Lūsēni" strādāja ar 18 529 485 eiro apgrozījumu un 7 138 909 eiro peļņu. 2021. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 13 128 010 eiro, bet peļņa – 3 195 149 eiro. Ļubka arī bija dalībnieks mednieku klubos "Snaiperi" un "Ziķeri", kā arī nodibinājumā "Mežvidu līnis" un "Latgales ražojošo lauksaimnieku apvienībā".

2021. gadā viņš kandidēja pašvaldības vēlēšanās Ludzas novadā no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) saraksta, kā arī tika ievēlēts.

Šāvējs pameta notikuma vietu ar automašīnu "VW Touareg", vēsta policijā, norādot, ka nekavējoties tika uzsākti plaši meklēšanas pasākumi, kuru laikā VP izsludināja speciālo plānu "Slazdi", piesaistot policijas spēkus vainīgās personas meklēšanai un aizturēšanai.

Aptuveni pusotras stundas laikā tika noskaidrots un aizturēts meklētās automašīnas vadītājs.

Skaidrojot notikušā apstākļus, iegūta informācija, ka šāvējs ir 1975. gadā dzimušais Haits, kurš izkāpa no automašīnas Rēzeknes novadā, Vērēmu pagastā. Viņš bija ģērbies tumšā sporta apģērbā. Pēcāk arī viņš aizturēts.

VP papildina, ka policija veic nepieciešamās procesuālās darbības, izmeklēšana turpinās.

Šobrīd policijas rīcībā esošā sākotnējā informācija liecina, ka mirkli pirms noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas starp iesaistītajām personām notika savstarpējs konflikts.

"Lursoft" dati liecina, ka 1975. gadā dzimušais Haits ir patiesā labuma guvējs, kā arī valdes loceklis būvniecības uzņēmumā "Rēzeknes būvserviss". 2022. gadā "Rēzeknes būvserviss" apgrozīja 869 041 eiro un gadu noslēdza ar 154 103 eiro zaudējumiem.

Par notikušo VP uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 116. panta par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu. Krimināllikums par to kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!