Foto: Publicitātes foto

Šā gada 1.jūlijā Drošības policija (DP) Kurzemes tiesas apgabala prokuratūrai lūdz sākt kriminālvajāšanu pret partijas "Par dzimto valodu!" līderi Jevgēņiju Osipovu par 2013.gada 12.novembrī viņa ievietoto ierakstu interneta vietnē „Facebook”.

Kā ziņots, Osipovs pērn valsts svētku laikā sociālajā vietnē "Facebook" ierakstīja, ka viņa meita no skolas atnesusi sarkanbaltsarkanu "figņu". Lentītes skolēniem dalītas Lāčplēša dienā, un viņš aizliedzis savam bērnam izmantot pie apģērba lentīti "puvušu asiņu krāsā". Osipova izteikumi jau pērn novembrī izraisīja plašu nosodījumu sociālajos tīklos.

Kā portāls „Delfi" uzzināja DP, kriminālprocess tika uzsākts 2013.gada 20.novembrī atbilstoši Krimināllikuma 93.pantam "Valsts simbolu zaimošana".

Šajā Krimināllikuma pantā ir noteikts, ka kriminālatbildība iestājas, ja persona ir izdarījusi kaut vienu no šādām darbībām - Latvijas valsts karoga noraušanu, saplēšanu, salaušanu, iznīcināšanu vai arī par citādu valsts simbolu zaimošanu. Saskaņā ar Latvijas valsts karoga likuma 17.panta otro daļu lentes Latvijas valsts karoga krāsās un krāsu proporcijās neatkarīgi no to lieluma, materiāla un lietošanas veida  ir uzskatāmas par Latvijas valsts karoga lietošanu dekoratīvos nolūkos, līdz ar to bauda tādu pašu tiesisko aizsardzību kā Latvijas valsts karogs un tām ir valsts simbola statuss.

Pamatojoties uz kriminālprocesā iegūtajiem materiāliem, tika konstatēts, ka interneta vietnē ievietotais ieraksts ir kvalificējams kā Latvijas valsts karoga zaimošana, tāpēc 2014.gada 4.jūnijā Osipovam tika piemērots aizdomās turētā statuss, savukārt 1.jūlijā kriminālprocesa materiāli tika nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav atzīta ar tiesas spriedumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!