Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģija divām par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā apsūdzētām personām noteica brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un diviem mēnešiem, ar probācijas uzraudzību uz trīs gadiem, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Apgabaltiesa, piedaloties Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokuroram, izskatīja apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanu un attaisnojošu spriedumu divām personām, kuras tika apsūdzētas par cilvēku tirdzniecību organizētā grupā.

Personas, darbojoties organizētā grupā ar Lielbritānijas organizētās grupas dalībniekiem, Latvijā piedāvāja sievietēm labi atalgotu darbu dārzeņu šķirošanas rūpnīcā.

Pēc tam, kad sievietes piekrita darba piedāvājumam, grupējuma dalībnieki organizēja viņu nogādāšanu Lielbritānijā, kur izšķīra savervētās sievietes, nogādājot katru savā dzīves vietā, liedza sievietēm pārvietošanās un komunikācijas brīvību un, lietojot vardarbības draudus, piespieda viņas stāties laulībā ar Pakistānas pilsoņiem, tādējādi nodrošinot Pakistānas pilsoņus ar iespēju likumīgi iegūt tiesības uzturēties Eiropas Savienības dalībvalstī Lielbritānijā.

Par cilvēku tirdzniecības upuriem kļuva trīs sievietes no Latvijas.

Ar šīm noziedzīgajām darbībām personas izdarīja noziedzīgu nodarījumu, kas paredzēts Krimināllikuma 154.1 panta trešajā daļā.

Likums par cilvēku tirdzniecību, ja tā apdraudējusi cietušā dzīvību vai izraisījusi smagas sekas vai ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību vai pret mazgadīgo, vai ja to izdarījusi organizēta grupa kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Apelācijas instances tiesā apsūdzētie savu vainu atzina un apelācijas sūdzība tika uzturēta tikai daļā par sodu, lūdzot noteikt ar brīvības atņemšanu nesaistītu sodu.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors apelācijas instances tiesā neatzina apelācijas sūdzību par soda mīkstināšanu.

Rīgas apgabaltiesa, izvērtējot apstākļus, kas ņemami vērā nosakot sodu, secināja, ka apsūdzētajiem piemērojama brīvības atņemšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!