Foto: LETA

Rīgas rajona tiesa atļāvusi atgriezties dzimtenē diviem Krievijas pilsoņiem - Aleksandram Kurkinam un Andrejam Popko, kuri apsūdzēti par pagājušajā vasarā notikušo incidentu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu bāzē.

Rīgas rajona tiesa lietas skatīšanu nozīmējusi uz 22. augustu un to paredzējusi skatīt slēgtā sēdē, taču 5. aprīlī tiesa pēc savas iniciatīvas nolēmusi grozīt drošības līdzekli - aizliegumu izbraukt no valsts uz pienākumu tiesai ziņot par dzīvesvietas maiņu. Vīrieši dzīvo Voroņežā, taču, ja nolems dzīvot Maskavā, tad viņiem Latvijas tiesai jāpaziņo par šādu faktu, skaidroja apsūdzēto advokāte Imma Jansone.

"Drošības līdzekļa maiņa nebija mūsu iniciatīva. Faktiski jau iznāk, ka lūgums bija no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, jo viņiem nav derīgas vīzas. Mēs izdarījām visu, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas, bet tad viņi pacēla cenas un viņiem tās vīzas nebija. Es domāju, ka viņus palaida, jo nozieguma sastāvs nav saskatāms, turklāt četrus mēnešus nosēdēja cietumā par administratīvu pārkāpumu, kas tiek uzdots par kriminālnoziegumu," uzsvēra advokāte.

Aizstāvamie uz Krieviju aizbraukuši pagājušā nedēļā, jo pirms tam vēl bija jākārto formalitātes ar Valsts robežsardzi.

Apsūdzētie, "kuri dzīvo pieticīgi", ir gatavi ierasties uz augustā paredzēto tiesas sēdi, lai gan pastāv jautājums, vai pietiks naudas atbraukšanai uz Latviju. Gadījumā, ja Krievijas pilsoņi nevarēs ierasties, tad sniegs tiesai motivētus paskaidrojumus, turklāt nav zināms, vai pirmā tiesas sēde vispār notiks, jo ir taču vēl citi procesa dalībnieki - tiesnesis, otra apsūdzētā Vladimira Lindermana aizstāvji, norādīja Jansone.

Jau ziņots, ka lietā par huligānismu apsūdzēti Krievijas pilsoņi Aleksandrs Kurkins un Andrejs Popko, bet huligānisma atbalstīšanā apsūdzēts Latvijā zināmais prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans. Krimināllikums par inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Kurkins un Popko vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā, taču vēlāk viņus atbrīvoja, bet aizliedza izbraukt no valsts. Pēc atbrīvošanas viņi mitinājās Krievijas vēstniecības Latvijā dzīvoklī. Oficiālu darbu Latvijā abi apsūdzētie nedrīkstēja strādāt, tāpēc laiku, pēc advokātes teiktā, īsināja ar grāmatu lasīšanu, "sērfošanu" internetā, pastaigām un Latvijas apceļošanu. Krievijas pilsoņiem iztikas sagādē palīdzējuši tuvinieki un Krievijas vēstniecība.

Prokuratūra piedāvājusi vienošanos par sodu, taču aizstāvība tam nav piekritusi, jo šajā gadījumā nevar saskatīt huligānisma sastāvu Krimināllikuma izpratnē. Apsūdzētie atzīst savas faktiskās darbības, un tas ir administratīvs pārkāpums, iepriekš norādīja Jansone.

Drošības policijas (DP) veiktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka abi Krievijas pilsoņi, veicot iepriekšēju gatavošanos, 2015. gada jūnijā nelikumīgi iekļuva NBS militārajā objektā Ādažos. Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi arī liecinot, ka šī noziedzīgā nodarījuma plānošanā un izdarīšanā Krievijas pilsoņiem atbalstu sniedza Latvijas iedzīvotājs.

Popko un Kurkinu DP sākotnēji turēja aizdomās par spiegošanu un mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, taču vēlāk viņu veiktās darbības tika pārkvalificētas par huligānismu personu grupā.

Krievijas pilsoņu apcietināšanai sekoja arī Lindermana aizturēšana.

Aizturēšanas brīdī Ādažos pie Krievijas pilsoņiem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmās kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesankcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas bija paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Jansone pērn pastāstīja, ka vīrieši ieradušies no Krievijas, lai miermīlīgā akcijā aicinātu "ASV doties mājās". "Tagad ir izvērsta anti Krievijas histērija un pie Krievijas robežām it kā plāno atvērt NATO bāzes. Faktiski tas bija pacifistu pasākums, jo viņi ir pret karu un ieroču vairošanu," toreiz skaidroja Jansone.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015", kurās piedalījās arī ASV karavīri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!