Foto: DELFI
Šobrīd policija par pagājušajā nedēļā aizvadītajām protesta akcijām Rīgā ir uzsākusi teju 100 administratīvā pārkāpuma procesus, kuros šobrīd tiek vērtēts pārkāpuma smagums. Tāpat uzsākti vairāki kriminālprocesi, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

Jau vēstīts, ka policija uzsākusi vairākus desmitus administratīvo pārkāpumu procesu par dažādiem pārkāpumiem sestdien, 12. decembrī, notikušajās protesta akcijās.

Tagad policija precizē, ka uzsākti teju 100 administratīvie procesi – vismaz 50 procesi ir uzsākti par epidemioloģiskās drošības prasību Covid-19 infekcijas ierobežošanai neievērošanu pārkāpumiem, piemēram, pulcēšanos, par sapulču, gājienu un piketu organizēšanu, par nepakļaušanos policijas likumīgajām prasībām. Tostarp administratīvā pārkāpuma procesi uzsākti pret šo aktivitāšu organizatoriem.

Tāpat ir uzsākti vismaz 42 administratīvā pārkāpuma procesi saistībā par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem – par skaņas signāla neatļautu izmantošanu, par viedierīču lietošanu braukšanas laikā, un vēl vairāki par ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu neievērošanu. Ir uzsākti arī vairāki kriminālprocesi.

Ir uzsākti arī vairāki kriminālprocesi, norāda VP.

Ņemot vērā, ka policijas rīcībā ir plašs materiālu klāsts, joprojām tiek vērtēti materiāli un tajos redzamie pārkāpumi un identificētas vēl personas, kas nozīmē, ka administratīvo pārkāpumu procesu skaits par pārkāpumiem vēl palielināsies. Tāpat VP vērš uzmanību, ja viena persona veic vairākus pārkāpumus, attiecīgi tiek uzsākti arī vairāki administratīvā pārkāpuma procesi.

Policijas rīcībā ir informācija, ka arī šajā nedēļas nogalē personas, kurām aizliegts rīkot sapulces, jo organizatori nespēj un negrib nodrošināt epidemioloģiskās drošības prasības, tāpat plāno tās nesankcionēti rīkot.

Valsts policija ir par to informēta un seko līdzi gan internetā paustajai informācijai, gan notikumiem brīvdienās. Policijas primārais mērķis ir nodrošināt sabiedrisko kārtību, nepieļaujot provokācijas. Ja nedēļas nogalē tiks konstatēti pārkāpumi, identificējot personas, tiks uzsākti procesi par pārkāpumiem un pienāksies sods, norāda VP.

Valsts policija aicina ikvienu ievērot noteiktās drošības prasības, tostarp, nepulcēties un lietot sejas un mutes aizsegus, kā arī neļauties provokācijām, kā arī rūpīgi izvērtēt situāciju un riskus, vai tiešām ir jāiesaistās šādās aizliegtās aktivitātēs. "Esiet līdzatbildīgi rūpēs gan par savu, gan tuvinieku un līdzcilvēku veselību un dzīvību," norāda policija.

Vienlaikus VP atgādina, ka sods par epidemioloģisko drošības prasību neievērošanu fiziskām personām ir līdz 2000 eiro, bet juridiskām līdz 5000 eiro. Tāpat par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu var būt paredzēta arī kriminālatbildība.

Jau ziņots, ka sestdien divās sapulcēs pie Brīvības pieminekļa un 11. novembra krastmalā, kuras rīkoja biedrība "Stabilitātei - Jā!" un Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme, pulcēja vairāk nekā valstī patlaban atļautos 25 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!