Foto: Shutterstock

Pērn, 2020. gadā, Latvijā četras mātes ir nogalinājušas savus jaundzimušos bērnus. Trijos gadījumos tie bijuši pirmdzimtie pirmdien, 15. februārī, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pavēstīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Lai gan kopumā pērn, salīdzinot ar 2019. gadu, ir samazinājies noziedzīgu nodarījumu skaits, ir pieaudzis tieši sevišķi smagu noziegumu skaits, pastāstīja policijas priekšnieks.

2020. gadā reģistrētas 78 slepkavības un to mēģinājumi, kas ir par trim vairāk nekā gadu iepriekš. 35 gadījumos nodarīti tīši miesas bojājumi, kas izraisījuši nāvi. Salīdzinājumā ar 2019. gadu, to skaits samazinājies par 11, liecina VP apkopotā statistika.

Lielākā daļa slepkavību notiek mājokļos. No 2020. gadā reģistrētām 55 slepkavībām 52 bijušas sadzīviska rakstura, informēja policijas priekšnieks.

Policijas apkopotā statistika liecina, ka pērn mazliet samazinājies tīšu miesas bojājumu skaits, sasniedzot 992, kas ir par 97 mazāk nekā 2019. gadā.

Lai gan kopumā pašnāvību skaits Latvijā uz Eiropas valstu fona ir liels, pēdējo piecu gadu laikā tas nav pieaudzis. Pērn konstatēts par pieciem gadījumiem vairāk pašnāvību nekā 2019. gadā, pastāstīja Ruks.

2020. gada VP statistika liecina, ka ir samazinājusies vardarbība.

Pagājušajā gadā kopumā cietuši 492 bērni, kas ir par 54 bērniem mazāk nekā gadu iepriekš. 2020. gadā 190 bērni cietuši no dzimumnoziegumiem, 117 no cietsirdības un vardarbības, savukārt 62 mantiskos noziegumos un 73 nodarījumos pret dzīvību un veselību, liecina VP apkopotā informācija.

Lielākā daļa bērnu cietusi mājās, un bieži vien bērni cieš atkārtoti, kā arī šiem noziegumiem ir augsts latentums – netiek ziņots par pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!