Foto: F64

Tā sauktajā "Rīgas satiksmes" iepirkumu lietā izmeklēšanas laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ar 22 tiesiskās palīdzības lūgumiem vērsies ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēs. Birojs ir saņēmis daļu no atbildēm, portālu "Delfi" informēja KNAB.

KNAB vērš uzmanību, ka tieši tiesiskās palīdzības lūgumu izpilde ir viens no būtiskākajiem apstākļiem, kādēļ šī kriminālprocesa izmeklēšana prasa ilgāku laiku.

Birojs šajā krimināllietā cieši sadarbojas ar Polijas un Čehijas tiesībaizsardzības iestādēm. Krimināllietas ietvaros, lai atvieglotu starptautisko sadarbību, ir izveidota Apvienotā izmeklēšanas grupa ar Čehijas tiesībsargājošajām institūcijām.

Lai nodrošinātu iespējamo noziedzīgo nodarījumu sekmīgu pirmstiesas izmeklēšanu, KNAB pašlaik izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju par šo kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām nesniedz.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka KNAB 2018. gada novembrī sāka kriminālprocesu saistībā ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem. KNAB veica procesuālās darbības, tostarp vairāk nekā 30 kratīšanas. Kriminālprocesā aizturētas kopumā astoņas personas – sešas Latvijā, bet divas Polijā.

Aizturētās personas ir nu jau bijušais Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrības "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, uzņēmējs Māris Martinsons, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" komercdirektors Vladislavs Kozaks, SIA "Alkom-Trans" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks, uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina un viņas biznesa partneris Edgars Teterovskis.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis sākotnēji piemērots vien Kokinai, pārējiem tika piemērots apcietinājums. Vēlāk atsevišķām personām drošības līdzekļi mainīti. No apcietinājuma atbrīvots Krjačeks, kā arī pret 100 000 eiro drošības naudu no apcietinājuma atbrīvots Volkinšteins, kuri abi gan devušies mūžībā. Savukārt 70 000 eiro drošības nauda piemērota Teterovskim un 200 000 eiro drošības nauda - Bemhenam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!