Foto: LETA

Partijas "Saskaņa" valdes un Saeimas frakcijas deputāti trešdien veiktās kratīšanas Rīgas mēra un partijas biedra Nila Ušakova darbavietā un dzīvesvietā vērtē kā vienas partijas mēģinājumu mainīt vēlēšanu iznākumu, liecina partijas izsūtītais publiskais paziņojums.

Jau ziņots, ka KNAB darbinieki trešdien veica kratīšanas pie Rīgas mēra Nila Ušakova(S). Procesuālās darbības veiktas gan viņa darbavietā, gan dzīvesvietā. Domes telpas KNAB darbinieki pameta ap pulksten 12, bet Ušakova dzīvesvietu – pēc pulksten 14.

Paziņojumā partijas "Saskaņa" valde un Saeimas frakcijas deputāti pauž, ka, viņuprāt, šīs darbības ir "politiski motivēts vienas partijas mēģinājums mainīt vēlēšanu iznākumu, — par to šī nacionālistu partija jau iepriekš atklāti informēja sava kongresa laikā." "Delfi" jau ziņoja, ka Nacionālā apvienība (NA) pērn kongresā pieņēma aicinājumu apvienību pārstāvošajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam (NA) virzīt valdībā likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

"Iepriekšējās valdības laikā mēģinājumi sasniegt šo mērķi nesekmējās. Tagad, "jaunajos" laikos, "bezkompromisa tiesiskums" uzņem apgriezienus — politiskajiem oponentiem, acīmredzot, ir parādījusies iespēja apkarot konkurentus, izmantojot tiesībsargājošās iestādes, kas diemžēl nepretojas," raksta partijas pārstāvji, piebilstot, ka šāda kārtība Latvijā nav jaunums, taču jaunums ir šīs izrēķināšanās mērogs.

"Ar šo paziņojumu mēs izsakām savu protestu un vēršam ģenerālprokurora, KNAB vadības un Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadības uzmanību par radušos situāciju un cēloņsakarībām, aicinot nepieļaut šo neatkarīgo iestāžu rīcības komandēšanu no politiķu puses," teikts paziņojumā.

Partija papildu atgādina, ka Rīgas mēram nav piemērots nekāds procesuālais statuss un viņam nav izteiktas nekāda veida aizdomas.

Neminot personas vārdu, KNAB trešdien informēja, ka iepriekš sākta kriminālprocesa ietvaros birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā tiesas sankcionētas kratīšanas vairākās adresēs. Birojs apstiprināja, ka šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis.

Ušakovs žurnālistiem pēc kratīšanām apstiprināja, ka KNAB viņa dzīvesvietā veicis procesuālas darbības, bet nekādas apsūdzības viņam uzrādītas nav. Ušakovs uzteica KNAB darbinieku profesionalitāti, bet procesuālas darbības nekomentēja.

Ušakovs tāpat arī noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus ar likumu sodāmus pārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies.

Ušakova sieva un biroja vadītāja Iveta Strautiņa-Ušakova zināja teikt, ka lēmumā par kratīšanu veikšanu bijis redzams tikai Ušakova vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!