Foto: Reuters/Scanpix

2019. gada decembra beigās Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors tiesai nodevis lietu, kurā divi nu jau likvidējamās "Trasta komercbankas" darbinieki apsūdzēti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu, proti, 1 000 000 rubļu (14 484 eiro) legalizāciju organizētā grupā, izmantojot kredītiestādes infrastruktūru un tai pieejamos resursus.

Neminot konkrētu kredītiestādi, Ģenerālprokuratūrā portālu "Delfi" informēja, ka izmeklēšana minētajā krimināllietā sākta 2015. gada 15. decembrī un Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurori sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbiniekiem veikuši virkni izmeklēšanas darbības, lai tiktu atklāti un vispusīgi izmeklēti apsūdzētajām personām inkriminētie noziedzīgie nodarījumi. Lietā pabeigta pirmstiesas izmeklēšana un tā nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai

Personas sauktas pie kriminālatbildības par Krimināllikuma 195. panta 3. daļas, Krimināllikuma 193. panta 2. daļas un Krimināllikuma 193.1 panta 1. daļas.

Par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Par sveša finanšu instrumenta vai maksāšanas līdzekļa nolaupīšanu, iznīcināšanu, bojāšanu vai nelikumīgu izmantošanu, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par tādu datu iegūšanu vai izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Lietu plānots sākt skatīt 16. aprīlī pulksten 10.30.

"Delfi" jau ziņoja, ka kriminālprocesā 2015. gada beigās Valsts policija veica kratīšanu toreiz vēl strādājošajā "Trasta komercbankā" un aizturēja vairākas personas, tostarp divus bankas darbiniekus – 1974. gadā un 1985. gadā dzimušus vīriešus. Abi vīrieši kriminālprocesā tika atzīti par aizdomās turētiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

Turpinot izmeklēšanu, ENAP guva pierādījumus, ka abi aizdomās turētie "Trasta komercbankas" darbinieki, izmantojot savu stāvokli un iespējas, ko sniedza ieņemamais amats, kopā ar kādu Krievijas pilsoni legalizējuši kopumā vienu miljonu Krievijas rubļu. Šī nauda iegūta, veicot fiktīvus darījumus, iepriekš informēja policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!