Foto: LETA

Deputāts Jānis Ādamsons (S), kura izteikumus par NATO klātbūtni Latvijā vērtēja Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, norāda, ka nekad nav teicis, ka būtu pret NATO vai ASV pārstāvju atrašanos Latvijā.

Vienlaikus viņš uzsver, ka arī NATO un ASV pārstāvjiem ir jāievēro Latvijas likumi un ētikas normas.

"Esmu par to, ka visiem cilvēkiem bez izņēmuma, kuri atrodas Latvijas teritorijā - gan Latvijas pilsoņiem, gan iedzīvotājiem, gan tūristiem, gan arī karavīriem, tostarp citu valstu, nav tiesības apčurāt pieminekļus un ir jāievēro ceļu satiksmes noteikumi," skaidro deputāts.

Pēc Ādamsona teiktā, Latvijai vajadzētu ar normatīviem aktiem precīzi reglamentēt kārtību, kādā citu valstu karaspēki atrodas Latvijā. „Šobrīd man nav izdevies atrast nevienu normatīvo aktu, uz kāda pamata viņi vispār ir šeit," min Ādamsons.

Jau vēstīts, ka Ētikas komisijas vairākums deputāta Jāņa Ādamsona (S) izteikumos Krievijas medijiem saistībā ar NATO karavīru klātbūtni Latvijā, nekonstatēja deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu.

Iesniegumu komisijā par Ādamsona izteikumiem iesniedza Nacionālā apvienība (NA). Deputāti skaidroja, ka Ādamsons kā oficiāla Latvijas amatpersona ir sniedzis intervijas gan Latvijas, gan Krievijas medijiem, taču tiem paustais viedoklis ir pretrunā gan ar Satversmi, gan Saeimas deputātu Ētikas kodeksu.

NATO militārā tehnika un sabiedroto karavīri Latvijā ir ieradušies pēc Latvijas valdības aicinājuma un pamatojoties uz alianses vienošanos. Tāpēc Ādamsona izteikumi, kuros apšaubīta sabiedroto klātbūtne Latvijā, ir nepieņemami un uzskatāmi par pretvalstiskiem, uzsvēra deputāts Jānis Dombrava (NA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!