Foto: Saeimas administrācija

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) ir gatava dialogam par iespējamu paredzētās pensiju reformas mīkstināšanu, atzina SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins, komentējot labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) pieļauto kompromisa variantu par lēzenāku pensionēšanās vecuma paaugstināšanu.

"Iepriecina, ka ministre gatava dialogam par šo tēmu. Acīmredzot tas noticis, ietekmējoties no draudiem rīkot referendumu," teica Agešins.

"Mēs esam gatavi dialogam ar Viņķeles kundzi par pensiju reformas mīkstināšanu," norādīja SC politiķis, skaidrojot, ka nopietni jādomā par pirmspensijas vecumā esošajiem cilvēkiem, no kuriem daudzi dzīvojot izmisumā un pusbadā.

Agešins izteicās, ka ministres piedāvājums esot labs novēlota dialoga sākums.

Pensionēšanās vecuma paaugstināšanu vajadzētu sākt no 2014.gada, tomēr kompromisa variants varētu būt vēl lēzenāks pensionēšanās vecuma paaugstinājums, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" pauda Viņķele.

Lēzenāks pensionēšanās vecuma paaugstinājums nozīmētu, ka pensionēšanās vecums sasniegtu 65 gadus ilgākā laika termiņā, vēlāk nekā 2020.gadā.

Jau ziņots, ka Labklājības ministrijas sagatavotie grozījumi pensiju likumā paredz laikā no 2014. līdz 2020.gadam paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 65 gadiem. Šī reforma vistiešāk attieksies uz 1952. līdz 1957.gadā dzimušajiem iedzīvotājiem jeb apmēram 50 000 cilvēku.

Kā skaidro valdība un Labklājības ministrijas vadība, pensionēšanās vecuma strauja celšana ir nepieciešama, lai novērstu deficīta veidošanos sociālajā budžetā.

Intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" Viņķele norāda, ka jau pirmajā jeb 2014.gadā plānoti deviņi miljoni latu papildus budžetā, un tas tikai, ņemot vērā, ka pensionēšanās vecums tiks paaugstināts par trim mēnešiem. "Mēs varēsim ietaupīto naudu uzmantot savādāk, piemēram, koriģējot iemaksu summas apjomu māmiņām, kuras kopj bērnu," saka ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!