Foto: LETA

Diskusijai par Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova atlaišanu ir jābūt argumentētai, nevis balstītai uz "sirdsapziņu, revolucionāru pārliecību vai mēness fāzēm", uzsvēra Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs un Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Kā ziņots, Rīgas brīvostas valsts pārstāvji vienojušies lūgt Amerikam sasaukt ostas ārkārtas valdes sēdi, kurā izskatīs jautājumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar Loginovu. Ameriks sacīja, ka šādu vēsti vēl nav saņēmis, tāpēc vēl nav iepazinies ar argumentiem, uz kuru pamata jautājums par Loginova atlaišanu aktualizēts.

Amerikam brīvostas valdes ārkārtas sēde būtu jāsasauc piecu darba dienu laikā no pieteikumu saņemšanas, un tajā būs jāskata valsts pārstāvju argumenti par Loginova atlaišanu.

Brīvostas valdes priekšsēdis pauda viedokli, ka, spriežot pēc dažādu politiķu izteikumiem pēdējā laikā, jautājums par situāciju brīvostā un Valsts kontroles (VK) secinājumiem tajā ir politizēts, taču viņš uzsvēra, ka lēmumam par Loginova atlaišanu ir jābūt argumentētam un juridiski korektam, nevis balstītam politiskās ambīcijās un vēlmē "torpedēt brīvostu".

"Ostas valde nepieņem lēmumus emocionāli, bet gan balstoties uz attiecīgo departamentu un kompetentu ekspertu atzinumiem par lēmumu tiesiskumu. Šobrīd ir vieni atzinumi, ka viss ir bijis likumīgi, un VK ziņojums, ka esam rīkojušies pretlikumīgi, tāpēc četri pašvaldības pārstāvji - es, [Rīgas mērs Nils] Ušakovs (SC), Mihails Kameņeckis (SC) un Vadims Jerošenko (SC) - esam vērsušies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu pēc iespējas ātrāk sniegt viedokli par VK atzinumu," sacīja Ameriks.

"Ja ģenerālprokurors piekritīs VK, jārunā ne tikai par Loginova, bet par vesela dienesta, ostas Juridiskā departamenta, rīcību, kas maldinājis Rīgas brīvostas valdi, vai arī VK jāmaina juristi. Katrs atbildēs pēc saviem nopelniem," pauda Ameriks.

Kārtējā Rīgas brīvostas valdes sēde tika plānota 11.aprīlī, taču pēc valsts pārstāvju ierosinājuma Amerikam ārkārtas sēde būtu jāsasauc piecu darba dienu laikā.

Lai Rīgas brīvostas valde varētu pieņemt lēmumu, sēdē jāpiedalās vismaz sešiem locekļiem ar nosacījumu, ka vismaz pieci balso "par", norādīja Ameriks.

Kā ziņots, Satiksmes ministrijas pārstāve Džineta Innusa skaidroja, ka valsts pārstāvji ir vienisprātis, ka ārkārtas valdes sēde jāsasauc, un to ierosinās sasaukt pirmdien, 18.martā. Saskaņā ar nolikumu tā jānoorganizē valdes priekšsēdim piecu dienu laikā.

Innusa arī skaidroja, ka valsts pārstāvji valdes sēdes dienas kārtībā iekļaus arī jautājumu par Valsts kontroles revīzijas ziņojuma ieteikumu apstiprināšanu, ka arī aicinās veikt papildu darbības, lai tiktu sākta dienesta izmeklēšana, kas izvērtētu pārvaldes darbu.

Kā informēja brīvostas valdes locekle Inga Antāne (RP), viņa aicinās pašvaldības pārstāvjus pievienoties šim viedoklim un atbalstīt piedāvātos darba kārtības punktus.

Kā ziņots, ekonomikas ministra Daniela Pavļuta un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) pārstāvji Rīgas brīvostas valdē ir pilnvaroti paust viedokli, ka jāskata jautājums par Rīgas brīvostas pārvaldnieka atbilstību ieņemamajam amatam, biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja Reformu partijas preses pārstāve Daiga Holma.

Tāpat esot jāskata arī Rīgas brīvostas valdes, kas darbojusies laikā no 2009. līdz 2011.gadam, atbildība par Valsts kontroles revīzijas atklātajiem pārkāpumiem brīvostā.

Arī Finanšu ministrijas pārstāvis Ēriks Škapars (V) norādīja, ka ir jāskata jautājums par ostas pārvaldnieka darba izvērtējumu pēc Valsts kontroles secinājumiem.

Piektdien plkst.11 Satiksmes ministrijā notika Rīgas brīvostas valdes locekļu, kuri pārstāv četras nozaru ministrijas, tikšanās.

Kā zināms, revīzijas gaitā Valsts kontrole ir konstatējusi, ka laika periodā no 2009. līdz 2011.gadam Rīgas brīvostā ir bijuši nelietderīgi un nelikumīgi tēriņi vairāk nekā 41 miljona latu apmērā.

Ekonomikas ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji arī pilnvaroti nepieciešamības gadījumā rosināt sasaukt Rīgas brīvostas valdes ārkārtas sēdi.

Valsts pārstāvji Rīgas ostas valdē ir Inga Antāne, kura pārstāv VARAM, Ēriks Škapars, kuru virzījusi Finanšu ministrija, Ģirts Greiškalns, kurš pārstāv Ekonomikas ministriju, un Džineta Innusa, kura pārstāv Satiksmes ministriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!