Foto: LETA

Nākamajā Eiropas Parlamenta (EP) sasaukumā visvairāk vietu iegūs partiju apvienība "Jaunā Vienotība" (JV) un "Saskaņa", liecina nākamā EP sasaukuma vietu sadalījuma prognozes.

Kā informēja EP Informācijas birojā Latvijā, EP Sabiedriskās domas novērošanas nodaļa sadarbībā ar uzņēmumu "Kantar Public" izstrādājusi EP nākamā sasaukuma vietu sadalījuma prognozes, kas balstītas uz dalībvalstīs veiktām aptaujām. Projekcija aprēķināta, izmantojot līdz 26. martam dalībvalstīs veiktu uzticamu aptauju datus.

Ņemot vērā to, ka nevar prognozēt politisko grupu skaitu un sastāvu nākamajā EP sasaukumā, šīs prognozes veiktas, par pamatu ņemot esošās grupas un to sastāvu. Tās uztveramas kā pašreizējās politiskās situācijas momentuzņēmums saskaņā ar aptaujās iegūtajiem datiem.

Latviju nākamajā EP pārstāvēs astoņi deputāti. Aptaujas liecina, ka JV EP vēlēšanās iegūs trīs deputātu vietas, bet "Saskaņa" – divas. Savukārt "Zaļo un zemnieku savienība", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Attīstībai/Par!" iegūtu katra vienu deputāta vietu.

No šīm politiskajām partijām EP šobrīd Latviju pārstāv četri JV politiķi un viens VL-TB/LNNK politiķis.

Kā liecina aptauju secinājumi par politiskajām grupām, paredzams, ka Eiropas Tautas partijā (ETP) nākamajā EP sasaukumā iegūs 188 vietas, kas ir par 29 vietām mazāk, nekā ETP ir šobrīd. Savukārt sociāldemokrāti būtu lielākie zaudētāji, jo iegūtu 142 vietas, kas ir par 44 vietām mazāk nekā šobrīd.

Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupai (ALDE) nākamajā sasaukumā pienāktos 71 vieta, kas ir par vienu vairāk nekā šobrīd, tādējādi ALDE būtu vieni no ieguvējiem. Lielākie ieguvēji būtu galēji labējo partiju Nāciju un brīvības Eiropas grupa (ENF), kuriem nākamajā sasaukumā pienāktos 61 vieta, līdzšinējo 37 vietā.

Eiropas Konservatīvo un reformistu grupa (ECR) iegūtu 53 vietas, kas ir par 23 vietām mazāk nekā šobrīd savukārt Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupa (EFA) – 51 vietu.

Kopš 2014. gada uz ES dalībvalstu politiskās skatuves parādījušās jaunas partijas un kustības, un vairākas no tām saskaņā ar aptaujām varētu iegūt pārstāvniecību EP. Šādas partijas nākamajā EP sasaukumā kopā varētu iegūt 59 deputāta vietas.

Neviena no vēlētāju aptaujām nav veikta EP uzdevumā. Tās vienmēr ir publiski pieejamas aptaujas, ko publicē identificēti un uzticami sabiedriskās domas pētnieki katrā dalībvalstī. Aprēķinos tiek izmantotas tikai uzticamu avotu veiktas aptaujas, norādīja birojā.

Nākamajā EP sasaukumā strādās 705 deputāti, līdzšinējā 751 vietā. No 73 deputātu vietām, kas atbrīvosies Lielbritānijai izstājoties no ES, 27 vietas tiks pārdalītas, lai labāk atspoguļotu degresīvās proporcionalitātes principu.

27 vietas tiks pārdalītas sekojoši – par piecām vietām vairāk būs Francijai un Spānijai, Itālijai un Nīderlandei būs par trīs vietām vairāk, Īrijai – par divām, bet Zviedrijai, Austrijai, Dānijai, Somijai, Slovākijai, Horvātijai, Igaunijai, Polijai un Rumānijai katrai pienāksies viena papildu vieta. Neviena dalībvalsts nezaudēs nevienu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!