Foto: LETA
Ārkārtējās situācijas laikā pašvaldības varēs lemt par braukšanas maksas atvieglojumu noteikšanu vai faktiskās braukšanas maksas kompensēšanu skolēniem, pedagogiem, mediķiem, policijas un sociālās aprūpes jomas darbiniekiem, paredz otrdien Ministru kabinetā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Līdz šim spēkā esošā rīkojuma redakcija paredzēja, ka sabiedriskā transporta līdzekļu operatori, kas saņem dotāciju no pašvaldības budžeta līdzekļiem, nepiemēro atlaides sabiedriskā transporta izmantošanai. Šīs normas mērķis bija samazināt motivāciju izmantot sabiedrisko transportu tām iedzīvotāju grupām, kas rada lielāko sabiedriskā transporta noslogojumu un kam ir visaugtākais risks inficēties ar Covid-19. Pamatā šis nosacījums saistīts ar atlaidēm sabiedriskā transporta izmantošanai senioriem.

Tajā pat laikā valdība atbalstīja Krīzes vadības padomes priekšlikumu saglabāt atlaides sabiedriskā transporta izmantošanai izglītojamiem, kas klātienē apmeklē izglītības iestādes, un kritiski svarīgās nozarēs nodarbinātajiem, piemēram, pedagogiem, ārstniecībā un sociālajā aprūpē nodarbinātām personām, pašvaldības policijas un valsts policijas darbiniekiem.

Līdz ar šīm izmaiņām rīkojumā valdība lēma par vēl atsevišķu normu precizēšanu.

Precizē darbinieka pienākumus klātienes darba veikšanai

Tāpat turpmāk būs noteikts, ka darbiniekam, kurš strādā klātienē, ierodoties darbā rakstiski būs jāapliecina, ka viņam nav infekcijas slimību pazīmju, kā arī to, ka viņam nav uzlikts par pienākumu ievērot izolāciju, mājas karantīnu vai pašizolāciju, kā arī, ka nav zināms tiešs kontakts ar Covid-19 inficētu personu pēdējo 10 dienu laikā.

Savukārt, ja minētajam darbiniekam ir laboratoriski konstatēta Covid-19 infekcija, viņa pienākums būs nekavējoties par to ziņot darba devējam, lai darba devējs pēc iespējas ātrāk varētu sagatavot kontaktpersonu sarakstu un nosūtīt Slimību profilakses un kontroles centram.

Priekšlikuma autori skaidroja, ka apliecinājuma mērķis ir stiprināt epidemioloģiskās drošības prasību ievērošanu darba vietā. "Sniedzot šādu apliecinājumu, persona katru reizi apzinās, ka zina epidemioloģiskās drošības nosacījumus, zina sekas par to neievērošanu, un ir spiesta apzināti veikt izvēli vai noteikumus ievērot," pauž priekšlikuma autori.

Uz darbu vienā mašīnā varēs braukt vairāki cilvēki

Valdība lēma pieļaut, ka gan ar privāto, gan darba devēja transportu ar darba devēja apliecinājumu uz darbu un atpakaļ vienlaikus var pārvietoties trīs personas. Ja transporta līdzeklī ir vairāk nekā piecas vietas, tad transportlīdzeklis nevarēs būt piepildīts vairāk par 50%.

Atrodoties transport līdzeklī, visiem ir jālieto maskas, kā arī jābūt nodrošinātai dabiskai vēdināšanai.

Attālināti iegādātas preces var saņemt ārpus tirdzniecības telpām

Lai novērstu atšķirīgas interpretācijas iespējas par to, vai distances tirdzniecībā pasūtītās preces var izsniegt ārpus tirdzniecības telpām ēkas, piemēram, tirdzniecības centra gaitenī vai tomēr tikai ārā, valdība vienojās tiesību normā vēl skaidrāk formulēt Ministru kabineta gribu attiecīgajā jautājumā. Proti, rīkojumā vēl skaidrāk norādīts, ka preces tiek izsniegtas ārpus tirdzniecības vietas telpām ārā.

Varēs veidot audiovizuālus darbus kultūras un reklāmas vajadzībām

Regulējums arī papildināts ar nosacījumu, ka kultūras un reklāmas vajadzībām nepieciešamo audiovizuālo darbu veidošana arī ir atļaujama ārkārtējās situācijas laikā.

Veicinot attālinātā darba un apmācību iespējas, atļauts sniegt video un audio studiju pakalpojumus semināru, konferenču un profesionālo apmācību straumēšanai, ievērojot virkni drošības pasākumus, piemēram, gan studijas tehniskajam personālam, gan vadītājiem, gan viesiem jābūt ar Covid-19 sertifikātu, visiem klātesošajiem jālieto sejas maskas, pēc iespējas starp dalībniekiem jānodrošina divu metru distance, video un audio studijas darbu uzsāk ne agrāk kā pulksten 6 no rīta un beidz ne vēlāk kā pulksten 19 vakarā.

Jau ziņots, ka no 21. oktobra līdz 15. novembrim Latvijā uz četrām nedēļām izsludināta mājsēde jeb stingri iedzīvotāju pārvietošanās ierobežojumi ar mērķi būtiski bremzēt Covid-19 infekcijas izplatību, mazināt slogu veselības aprūpes sistēmai un glābtu pēc iespējas vairāk cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!