Foto: LETA

Ja politiķi pirmdien Sadarbības sanāksmē nelems turpināt augstskolu pedagogu algu paaugstināšanu līdz 2022. gadam, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) organizētais mītiņš notiks jau otrdien. Plānots, ka tajā piedalīsies arī Latvijas Ārstu biedrība (LĀB), portālu "Delfi" informēja biedrības preses pārstāve Evija Ansonska.

"Ņemot vērā, ka arī daudzi veselības aprūpē strādājošie vienlaikus ir arī augstskolu docētāji un darbojas pētniecībā, mūsu pienākums ir atbalstīt pedagogu centienus panākt taisnīgu atlīdzību visiem nozarē strādājošajiem. Kopš veselības aprūpes nozares pēdējām protesta akcijām LĀB un LIZDA vieno cieša sadarbība, tāpēc ar mediķu dalību šajā piketā vēlamies vēlreiz apliecināt divu Latvijai nozīmīgāko nozaru solidaritāti un Latvijas pilsoniskās sabiedrības briedumu," norādīja LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

Jau vēstīts, ka pēc tam, kad jūnijā valdība noraidīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieceri palielināt augstskolu akadēmiskā personāla algas, IZM tomēr gatava tam rast finansējumu 383 777 eiro apmērā no sev piešķirtā budžeta. Par šādu lēmumu 12. augustā informēja nozares ministre Ilga Šuplinska (JKP), norādot, ka tādējādi IZM neatkāpjas no iepriekš solītā par akadēmiskā personāla atalgojuma kāpinājumu.

Tomēr šis piedāvātais risinājums algu palielinātu vien četrus mēnešus. Un kā iepriekš portālam "Delfi" norādīja LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, nepieciešams ilgtermiņa risinājums. "Nebūtu pieļaujams, ka cilvēkiem algas paaugstina uz četriem mēnešiem un tad pēkšņi samazina," skaidroja Vanaga.

Arī premjers Krišjānis Kariņš (JV) iestājās par ilgtermiņa risinājumu, kas nodrošina algas pieaugumu 2021. un 2022. gadā atbilstoši iepriekš pieņemtajiem lēmumiem. Par šo jautājumu viņš piedāvās lemt Sadarbības sanāksmes biedriem pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!