Foto: PantherMedia/Scanpix

Baltijas pētniecības programmas 3. konkursā Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu finansējumu saņēma astoņi pētniecības projekti no vairākām Latvijas iestādēm. Visas pētījumus jau ir uzsākušas, portālam "Delfi" sacīja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstāve Alise Bērziņa.

Latvijas Universitāte (LU) saņēma finansējumu diviem projektiem. LU pētnieki savos projektos plāno izstrādāt gan mākslīgajā intelektā bāzētu monitorēšanas programmu diabēta pacientu aprūpei, gan risinājumus, kā veicināt lauksaimniecības ilgtspēju, uzlabojot augu adaptācijas spējas izaicinošos klimata apstākļos.

Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) saņēma līdzekļus trīs projektu īstenošanai. RTU pētnieki plāno izstrādāt olu čaumalu pārstrādes koncepciju biomateriālos kaulaudu atjaunošanai. Tāpat zinātnieki plāno pētīt specializēta betona izveidi, kurā ilglaicīgi varētu uzglabāt bīstamos atkritumus.

LU Cietvielu fizikas institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, kā arī Vidzemes Augstskola (ViA) katrs ieguva finansējumu vienam projektam.

LU Cietvielu fizikas institūts strādās pie tehnoloģiskajiem risinājumiem alumīnija atkritumu pārstrādē, iegūstot ūdeņradi, ko izmantot enerģētikā.

Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs pētīs fizisko aktivitāšu ietekmi uz krūts vēža novēršanu.

ViA savukārt pievērsies pētniecībai par sabiedrības un ekonomikas izmaiņām trīs Baltijas valstu reģionos pēdējo simts gadu laikā, lai noteiktu, kādas ir bijušas ekonomikas attīstības tendences minētajos reģionos.

Baltijas pētniecības programmas projektu īstenošana uzsākta 1. maijā, un kopējais pieejamais finansējums Latvijā līdz 2024. gadam ir 7,5 miljoni eiro. Apstiprināto projektu īstenošanas izmaksas variē no 800 tūkstošiem eiro līdz vienam miljonam eiro

Iepriekš minētie pētījumi pārstāv trīs tēmas: "Inovatīvi risinājumi efektīvai un ilgtspējīgai resursu izmantošanai", "Sabiedrības veselība un e- veselība" un "Reģionālā ekonomiskā attīstība, nodarbinātība, darba tirgus regulējums un sociālā politika".

"Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu finansējums Baltijas pētniecības programmā nodrošina kopējas pētniecības veikšanu, ilgtspējīgas un plašas sadarbības iespējas starp Baltijas valstu un programmas donorvalstu (Norvēģijas, Islandes un Lihtenšteinas) pētniekiem un pētniecības organizācijām, lai uzlabotu Baltijas valstu pozīciju Baltijas jūras reģionā, Baltijas un Ziemeļvalstu pētniecības telpā, kā arī Eiropas un starptautiskā līmenī," preses paziņojumā medijiem norādīja VIAA pārstāve

Programmas kopējais pieejamais finansējums Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir 23,5 miljoni eiro. Konkursā apstiprinātās Latvijas pētniecības organizācijas veido sadarbību ar partneriem no Norvēģijas, Lietuvas, Igaunijas un Islandes pētniecības institūcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!