Foto: DELFI

Bērni gaitenī aiz prieka plaukšķināja rokas – to pirmdien, 22. februārī, ievērojusi Dagdas vidusskolas direktore Vija Gekiša, kuras vadītā skola ir vienā no vairāk nekā 20 pašvaldībām, kas Covid-19 saslimstības līmeņa dēļ tika atzītas par drošām, lai tajās esošajās skolās atsākt klātienes mācības 1.-4. klašu skolēniem.

"Delfi" jau rakstīja, ka drošās pašvaldības ir tās, kurās 14 dienu kumulatīvā saslimstība ar Covid-19 ir zemāka par 200. Turpmāk Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) katru trešdienu nodrošinās aktuālāko informāciju par saslimstības rādītājiem pašvaldībās, ko publicēs oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Pirmdien kopumā 25 pašvaldībās drīkstēja atsākties klātienes mācības, taču Skrīveru, Pļaviņu un Cesvaines novada pašvaldībās pēc epidemioloģisko risku novērtēšanas nolēma, ka klātienes mācības tomēr neatsāks.

114 bērni septiņās klašu grupās šorīt devās uz Dagdas vidusskolu, portālam "Delfi" sacīja Gekiša.

Pēc viņas teiktā, visiem bērniem, tuvojoties pie skolas durvīm, bijušas sejas un deguna maskas.

Pirmās mācību stundas skolotāji veltījuši tam, lai bērniem paskaidrotu, kāpēc un kā maskas pareizi valkāt.

"Viņi man saka: "Ziniet, skolotāja, nemaz nav tik grūti elpot ar maskām, man pat brālītis maziņais elpo ar masku. Viss ir kārtībā!"," direktore portālam "Delfi" atstāsta bērnu iespaidus.

Siguldas Pilsētas vidusskola, kas ir skaitliski liela skola, mācības atsāka "16 klašu komplekti", no kuriem četri neatrodas galvenajā ēkā, bet gan mākslas skolā "Baltais Flīģelis".

Kā portālam "Delfi" norādīja skolas direktore Ņina Balode, skola apzinās, ka situācija ar Covid-19 izplatību tik lielā skolā ir bīstama.

Līdz ar to klašu grupās no 1-3. klasei mācību priekšmetus pasniedz tikai klases audzinātājs. Tādus priekšmetus, kā, piemēram, mūziku, skolas vadība nolēmusi atstāt piektdienām, kas joprojām ir attālināto mācību diena. "Ja, piemēram, mūzikas skolotājs aiziet uz visām klasēm, mūsu gadījumā tās ir 12 klases, kas būtu kontaktējušās ar skolotāju," stāstīja Balode.

Dagdas vidusskolā risinājumi par to, kā rīkot mūzikas un sporta nodarbības ir citi. "Par sportu mēs vienojāmies – ja laikapstākļi tādi kā šodien, tad mēs tomēr uzturamies ārā. Mūzikas skolotājs, savukārt, pats ar mūzikas instrumentiem iet pie bērniem, bet bērni nedzied. Mēs klausāmies mūziku, mēs spēlējam dažādus mūzikas instrumentus," sacīja Gekiša.

Skolēnu plūsmas portāla "Delfi" apzinātās skolas veido, vienu klasi nosakot par tā saucamo "burbuli".

Dagdas vidusskolā teju katrai klasei ir savs gaitenis. Vienīgi pirmajām klasēm tas ir kopīgs, taču gaiteņa vidū ir dežurants, kas neļauj klasēm krustoties.

"Katrai klasei blakus ir izlietne, dežurējošais cilvēks, kas ir tuvumā bērniem, ja nu kādam kaut ko vajag. Dežurants arī skatās, lai starpbrīžos būtu izvēdinātas visas koplietojamās telpas," paskaidroja Gekiša.

"Delfi" jau vēstīja, ka skolotāji, kas atrodas Covid-19 riska grupā, pārrunājot darba noteikumus ar skolas vadību, var turpināt strādāt attālināti.

Taču ne Siguldas Pilsētas, ne Dagdas vidusskolā šādu pedagogu nav. "Visi piekrita nākt strādāt klātienē. Šobrīd man nav neviena skolotāja, kurš būtu atteicies strādāt klātienē, runājot par riska grupām," teica Balode.

Savukārt gadījumos, ja bērna vecāki nevēlas, ka viņu atvase skolā valkā masku, vecākiem ir jānodrošina izglītība ģimenē.

Siguldas vidusskolā ir aptuveni desmit šādi gadījumi, bet Dagdas vidusskolā pagaidām viens.

"Viena mamma uzrakstīja iesniegumu, ka viņa nevēlas, lai viņas bērns iet uz skolu un tur atrodas maskā, tāpēc viņiem būs pašiem jātiek galā. Skolotājs būs kā konsultants," atklāja Gekiša. Sīkāk par to, kā rīkoties, ja bērns skolā ierodas bez sejas maskas, iespējams lasīt šeit.

Arī ar transportu, kas nogādā bērnus līdz skolai, Siguldas un Dagdas vidusskolai sokas labi.

Piemēram, uz Siguldas Pilsētas vidusskolu ar sabiedrisko transportu braucot pavisam neliels bērnu skaits. Klašu audzinātājas esot apzinājušas vecākus, tāpēc lielākoties bērnus atved ar personīgo auto vai pašvaldības skolēnu autobusu.

Lai sākumskolas audzēkņi nonāktu Dagdas vidusskolā, ļoti izpalīdzīga bijusi vietējā pašvaldība. "Neviens no mūsu skolēniem neizmato sabiedrisko transportu. Mums divos pašvaldības pagastos ir pa vienam bērnam, un katram bērnam pakaļ brauc domes transports. Tas atved uz skolu un pulksten 14 ved atpakaļ," stāstīja skolas direktore, norādot, ka bērni dzīvo aptuveni 10-15 kilometrus no skolas.

Šobrīd ir pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts.

Dagdas vidusskolā šīs konsultācijas esot izmantojuši 12. klases absolventi. "Bērni laikam šoreiz pa īstam ir sapratuši, cik svarīga viņiem ir skola klātiene, cik svarīgs ir kontakts ar klasesbiedriem, ar skolotājiem. Mums ļoti žēl 12. klases, kuri neizbaudīs to pēdējo gadu skolā," pauda Gekiša.

Atsākoties klātienes mācībām pēc reģiona principa, skolas drošības komplekts ir – sejas masku lietošana, telpu vēdināšana, distances ievērošana, kā arī dezinfekcija un roku mazgāšana.

"Delfi" jau ziņoja, ka šobrīd Izglītības un zinātnes ministrija pievērsīs īpašu uzmanību skolotāju testēšanai. Plānots, ka testēšanu nodrošinās pirmsskolas izglītības iestāžu un vispārizglītojošo izglītības iestāžu darbiniekiem.

No 18. februāra pirmsskolas izglītības iestādes un vispārizglītojošās skolas Covid-19 testus var pieteikt, rakstot uz e-pasta adresi projekti@vi.gov.lv, norādot mācību iestādi un pēc iespējas precīzāku testējamo skaitu. Tāpat izglītības iestāde savus darbinieku uz Covid-19 testu var pieteikt reģionālajā Veselības inspekcijas (VI) nodaļā, paralēli sūtot datus uz iepriekš norādīto e-pastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!