Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un veselības ministre Anda Čakša, piektdien svinīgi nesot budžeta portfeli uz Saeimu, neapstājās pie Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) protestētājiem. Finanšu ministre uzsver, ka akcijas dalībnieki nav izrādījuši iniciatīvu diskutēt. Savukārt arodbiedrības vadītājs Valdis Keris to sauc par "bērnišķīgiem aizbildinājumiem" un apliecina, ka uz sarunu bija gatavi.

Pēc budžeta portfeļa iesniegšanas Saeimā Reizniece-Ozola žurnālistiem skaidroja: "Es patiesībā biju pārsteigta, ka protesta akcijas dalībnieki neizrādīja īpaši aktīvu iniciatīvu parunāties nedz ar mani, nedz ar veselības ministri, jo mēs tieši divatā bijām sagatavojušās, ka iziesim, parunāsim un atbildēsim uz jautājumiem, ja tādi ir."

"Tas atgādināja vairāk tādu akciju, kuras mērķis ir pievērst uzmanību. Jautājumi pat netika uzdoti," uzsvēra ministre, piebilstot, ka ar veselības ministri apstājušās pie piketētājiem, gaidot jautājumus. "Tie praktiski netika uzdoti. Tas bija pārsteidzoši."

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) žurnālistiem atgādināja, ka iepriekšējā arodbiedrības piketā LVSADA vadītājs Keris atteicies no tikšanās ar politiķiem.

"Es biju lūgusi frakciju kolēģus, atbildīgos ministrus un atbildīgo komisiju vadītājus – Sociālo un darba ietu komisijas, Budžeta komisijas vadītāju šajā akcijas dienā sapulcēties un kopā ar arodbiedrības pārstāvjiem apsēsties pie sarunu galda, lai mēs viens otru skaidri varam saprast un visas šis lietas izrunāt. Kera kungs no šīs tikšanās atteicās," skaidroja Mūrniece. "Jāsaka, ka manā divus gadus ilgajā pieredzē, vadot Saeimu, šis bija pirmais gadījums, kad protestētāji nevēlas nākt un risināt lietišķu sarunu ar valdības pārstāvjiem, ar Saeimas atbildīgo komisiju pārstāvjiem."

Lūdzot komentēt finanšu ministres teikto, Keris portālam "Delfi" uzsvēra: "Kādas muļķības! Visi, kas bija uz vietas, ļoti labi redzēja, arī uzfilmētajā materiālā viss ir pietiekami labi redzams. Kas un kur atrodas. Es biju vienā pusē. [Līga] Bāriņas kundze, mana vietniece, bija otrā pusē, jo mēs nezinājām, uz kuru pusi ministre dosies. Neviens jau netraucēja pirms portfeļa nešanas mūs paaicināt iekšā uz sarunu, ja nopietni tāda vēlēšanas bija."

"Kas tie par bērnišķīgiem aizbildinājumiem? Tas ir tāpat kā: "Dienasgrāmata mājās aizmirsās, skolotāj!"." Keris apstiprināja, ka uz sarunu ar ministrēm bija gatavs.

Mūrniece klāstīja, ka ar viņas biroju ne piektdien, ne ceturtdien, ne iepriekšējās dienās neviens nav sazinājies un informējis par to, ka arodbiedrība piektdien pulksten 12 paredzējusi Saeimā iesniegt vairāk nekā 8000 cilvēku parakstus ar nepieciešamību palielināt finansējumu veselības aprūpei. "Jautājums, kādi bija protestētāju mērķi, ko viņi vēlās? Vai viņi vēlas sarunu? Vai viņi vēlas spilgtas akcijas, nevis lietišķas sarunas?" retoriski vaicāja Saeimas priekšsēdētāja.

Keris skaidroja, ka, pirmkārt, arodbiedrība ir informējusi medijus un, otrkārt, ir zvanījusi uz Saeimu. Vispirms zvanīts uz visu atbildīgo personu numuriem, kad tas nav izdevies, sazvanīt informatīvais tālrunis.

"Es sazvanīju informatīvo tālruni. Teicu, ka mums ir savākti paraksti, ka mēs gribētu iesniegt. Teica, ka kādas problēmas - jāiet iekšā Saeimā, jāiet pie policista. Policists pateiks, pa kādu telefonu jāzvana, tad nonāks no lietvedības," portālam "Delfi" skaidroja arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte.

Keris apstiprināja, ka pulksten 12 paraksti tiks iesniegti Saeimā.

Ziņots, ka finanšu ministre piektdien Saeimā iesniedza 2017. gada budžeta projektu un 57 pavadošo likumprojektu paketi, kā arī likumprojektu par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2017. – 2019. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!