Foto: LETA

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vīzija nākotnē ir kļūt par starptautiski atzītu ārstniecības, izglītības un zinātnes centru, kas sniedz bērniem kvalitatīvākos ārstniecības pakalpojumus ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā, slimnīcas plānus Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē trešdien prezentēja BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Lai to sasniegtu, ir vairāki aspekti – starptautiskā atzinība, kvalitāte, kā arī ārstniecībai papildus – izglītība un zinātne. Ārstniecība ir tikai viena sadaļa, ko pašlaik nodrošina Bērnu slimnīcā, jo sniegto pakalpojumu klāsts ir ļoti plašs, informēja Ābols.

Tāpat Ābols pēc sēdes portālam "Delfi" norādīja, ka galvenais problēmjautājums, kas būtu jārisina, ir cilvēkresursu pieejamība slimnīcā, jo šobrīd mediķu trūkums ir nacionāla problēma.

"Vienīgais veids, kā ilgtermiņā varētu risināt medmāsu trūkuma problēmu, ir radīt apstākļus un motivāciju jauniem cilvēkiem izvēlēties šo profesiju. Lai tas notiktu, jaunajiem cilvēkiem ir jāparāda ļoti skaidra perspektīva. Pirmā lieta, kas jāatrisina – jādod skaidrs signāls cilvēkiem, kas grib mācīties par medmāsām un ārstiem, kāpēc izvēlēties strādāt medicīnas nozarē," skaidroja Ābols.

Tāpat Ābols norādīja, ka slimnīca par savu uzdevumu uzskata savienot visu, kas notiek pacienta atveseļošanās procesā gan pirms slimnīcas, gan posmā pēc tās. "Nav tā, ka mūsu darbs beidzas tikai slimnīcas teritorijā un pacients ienāca, tad izgāja un mēs vairs neliekamies zinis," skaidroja Ābols.

Turpmākie izaicinājumi slimnīcas darbā, kā norādīja Ābols, ir uzturēšanās ilgums slimnīcā un gultu skaits. "Šie ir skaitļi, kas iet uz leju," pauda Ābols. Slimnīcas statistika par pērno gadu liecina, ka pacienti slimnīcā vidēji ārstējās piecas dienas, bet vidējais stacionāro gultu skaits ir 305.

"Bērnu slimnīca skaidri redz savu nacionālo lomu, nacionālo atbildību visā, kas ir saistīts ar bērnu veselību – gan informatīvi, gan ārstniecībā, gan mediķu izglītošanā," uzsvēra Ābols.

BKUS padomes pārstāve Zane Kotāne, kas sēdē pārstāvēja padomi, uzsvēra, ka šīs padomes loma ir uzraudzīt un konsultēt darbu slimnīcā, bet galvenais procesa vadītājs ir slimnīcas valde.

Otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē slimnīcas nākotnes attīstības redzējumu prezentēja arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) vadība.

Arī aprūpes personāla jeb medmāsu piesaiste ir viens no pirmajiem darbiem, ko šī gada laikā plāno risināt PSKUS vadība, tā otrdien informēja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš.

Jau ziņots, ka VM 10. februārī iepazīstināja ar konkursa kārtībā izraudzītām PSKUS un BKUS padomēm.

Bērnu slimnīcas padomē strādās Zane Kotāne, Katrīne Judovica, Jari Petaja. Savukārt Stradiņa slimnīcas padomē strādās Juris Lapše, Reinis Ceplis un Renaldas Jurkevičus.

Trešdien Ābols informēja, ka par BKUS padomes priekšsēdētāju ir ievēlēta Judovica.

BKUS padomē kā viena no speciālistiem darbosies Katrīne Judovica, kurai ir vairāk nekā 20 gadu augstākās vadības pieredze Baltijā un Somijā. Otrai padomes loceklei – Zanei Kotānei ir pieredze uzņēmumu vadības, finanšu un pārvaldības procesos gan valsts, gan privātajā sektorā. Trešais BKUS padomes loceklis ir Jari Petaja – Helsinku bērnu slimnīcas izpilddirektors. Viņš kā ārsts – pediatrs kopš 2008. gada ir atbildīgs par bērniem un jauniešiem sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem Helsinku bērnu slimnīcā, informēja VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!