Foto: DELFI

Bērnu slimnīcā un vajadzības gadījumā skolās varētu izmantot siekalu testus Covid-19 infekcijas klātbūtnes noteikšanai, otrdien, 29. septembrī, valdības sēdē, izskatot informatīvo ziņojumu "Par epidemioloģiskās drošības draudiem saistībā ar Covid-19 infekciju", sacīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Runājot par testēšanas jaudām, Viņķele sacīja, ka tiek aprobētas arī jaunas testēšanas metodes, kas pēc savas būtības nav tik jaunas, bet ir uzskatāmas par labu, pierādījumos balstītu zelta standartu.

"Tā ir pūļa testēšanas metode, ko šobrīd izmanto Kuldīgā. Tā nav izmantojama visos gadījumos, bet specifiski pie šādiem uzliesmojumiem. Tā ir siekalu testu izmantošana, kas nav tik precīza kā tradicionālais tests ar iztriepes ņemšanu no deguna un rīkles, bet tomēr ir pietiekami jutīga un specifiska uz vīrusa klātbūtnes noteikšanu siekalās. To plānots izmantot plašāk. Patlaban notiek sarunas ar laboratorijām par vienota protokola akceptēšanu. Siekalu tests svarīgs bērniem, kuriem tests ar puļķīti rada bailes un nepatīkamas sajūtas. Tāpēc siekalu testu paredzēts izmantot Bērnu slimnīcā un skolās pie nepieciešamības," valdības sēdē teica veselības ministre.

Par testēšanas jaudu attīstību ministre sacīja, ka darbs notiek, bet ne tik ātri kā gribētos. Testēšanās aktivitāte ir viļnveidīga, jo cilvēki brīvdienās ir mazāk aktīvi. Kopumā laboratorijas ir spiestas risināt cilvēkresursu trūkumu, proti, ir grūti dabūt cilvēkus, kas strādātu pie testu materiāla paņemšanas, it īpaši brīvdienās un virsstundās. Tāpēc ministre aicināja iedzīvotājus būt pacietīgiem un izprotošiem, un Rīgas iedzīvotājiem aizbraukt uz attālāku testēšanas vietu, jo pat ar naudu nevar radīt vairāk cilvēkresursu, atzina Viņķele.

Jau vēstīts, ka siekalu testus iespējamās Covid-19 saslimšanas noteikšanai pēc inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu sāka veikt Kuldīgā.

Trīs dienas, 28., 29. un 30. septembrī, Kuldīgā brīvprātīgi piedāvāts veikt Covid-19 testus, nododot siekalu paraugus, liecina Kuldīgas pašvaldības publicētā informācija.

Pagājušajā nedēļā tika nolemts, ka Kuldīgas novada pašvaldība sniegs sociālo palīdzību ar Covid-19 inficētajām personām un viņu ģimenes locekļiem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iepriekš sniegtā informācija liecināja, ka Kuldīgā iepriekš tika apstiprināti kopumā 27 inficēšanās gadījumi ar Covid-19, kas visi ir saistīti ar ražošanas uzņēmumu SIA "Kuldīgas tekstils".

Kā vēstīts, SPKC ir apzinājis inficēto cilvēku kontaktpersonas, kuras atrodas izolācijā un nedodas uz darbu vai izglītības iestādi. Informēti arī kontaktpersonu ģimenes ārsti. Kontaktpersonu vidū ir vairāku Kuldīgas izglītības iestāžu audzēkņi un arī atsevišķi darbinieki.

"Kuldīgas tekstila" valdes locekle Jolanta Krūmkalne skaidroja, ka saslimušie darbinieki un viņu kontaktpersonas ir 14 dienu karantīnā, bet pārējie uzņēmuma darbinieki atrodas pašizolācijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!