Foto: LETA

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē ceturtdien atbalstīts priekšlikums fotoradaru ieviešanu un darbību varētu uzticēt VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcijai" (CSDD), portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā.

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdes laikā Iekšlietu ministrija (IeM) ziņoja par darba grupā izskatītajiem diviem stacionāro fotoradaru ieviešanas variantiem un padome atbalstīja darba grupas piedāvāto variantu, kurš paredz fotoradaru ieviešanu uzticēt CSDD. Šo priekšlikumu plānots iesniegt valdībā.

Darba grupa secinājusi, ka CSDD veic ceļu drošības auditu un vispārēju pārraudzību, veido un uztur transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistru, kā arī informē un izglīto ceļu satiksmes dalībniekus. Tā 21 gada laikā ir spējusi izveidot sekmīgi darbojošos un plašu tehniskās infrastruktūras sistēmu, lai veicinātu ceļu satiksmes drošību, tajā skaitā - lai veiktu transportlīdzekļu tehnisko apskati. Turklāt arī Igaunijā un Lietuvā automātisko fotoradaru ieviešanu un darbības nodrošināšanu veic transporta ministriju pārraudzībā esošās institūcijas, norāda ministrijā.

IeM vadītās darba grupas sagatavotais informatīvais ziņojums fotoradaru ieviešanu paredz, ka CSDD pakāpeniski, no 2013.gada līdz 2017.gadam, ik gadu iegādāsies un uzstādīs 20 fotoradarus, kuru pirkšanai izmantos CSDD peļņas daļas. Lai to nodrošinātu, līdz tam SM kopīgi ar IeM sagatavos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, tostarp, nosakot CSDD kompetenci nodrošināt pārkāpumu fiksēšanu ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli.

Padomes sēdē skatīts jautājums arī par CSDD pērn un šogad īstenotajām ceļu satiksmes drošības kampaņām un izglītības projektiem bērniem un jauniešiem, kā arī par situāciju ceļu satiksmes drošības jomā, aktualitātēm un nākotnes vīzijām.

Padomes sēdē izskatīja arī Ceļu satiksmes drošības plāna projektu 2014.-2016.gadam un lēma par padomes rīcībā esošo naudas līdzekļu sadali ceļu satiksmes drošības pasākumu rīkošanai, kā arī par pieteiktajiem projektiem 2013.gadam.

Ceļu satiksmes drošības padomi vada satiksmes ministrs Anrijs Matīss, sēdē piedalījās padomes priekšsēdētāja vietnieks, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, kā arī pārstāvji no SM, CSDD, IeM, Valsts policijas un citām institūcijām.

Jau vēstīts, ka pērn valdība nolēma atbalstīt Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavoto priekšlikumu neatpirkt fotoradarus no Vācijas ražotāja "Vitronic GmbH". Šādu priekšlikumu IeM bija sagatavojusi, izvērtējot kompānijas auditoru sagatavoto ziņojumu, kurā norādīts uz fotoradaru pārņemšanas iespējamiem riskiem, prognozējamajiem finansiālajiem ieguvumiem un zaudējumiem. "V-Traffic" (iepriekš "Vitronic Baltica un partneri") fotoradari uz Latvijas ceļiem pārkāpumus nefiksē no pagājušā gada 16.decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!