Foto: Shutterstock

Ceturtdien, 28. janvārī, valdībā varētu tikt skatīts vakcinācijas pret Covid-19 plāns, kurš top, iesaistoties arī jaunizveidotajam Vakcinācijas birojam, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē otrdien atklāja Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Tāpat Dūrītis, atbildot uz komisijas deputātu jautājumiem, skaidroja, ka birojs izstrādās vakcinācijas plānu sīkās detaļās, kā arī būs atbildīgs, lai tas tiktu realizēts esošo vakcīnu pieejamības ietvarā.

Valdības ceturtdienas sēdes darba kārtībā šāds punkts vēl nav iekļauts.

Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs sēdes izskaņā paziņoja, ka tikko no Stratēģiskās padomes ir saņemts vakcinācijas plāns uz 47 lapām, par kuru ir jāsniedz komentāri līdz trešdienas rītam.

Uz jautājumu, vai ir plānotas kādas starpatskaites par Vakcinācijas biroja mērķu sasniegšanu, Dūrītis atbildēja: "Vakcinācijas biroja darba monitorings neapšaubāmi ir paredzēts." Tāpat viņš uzsvēra, ka ikdienā var sekot līdzi, cik cilvēku ir vakcinēti pret Covid-19, tas arī varētu būt galvenais Vakcinācijas biroja rādītājs.

Tāpat VM parlamentārais sekretārs vērsa uzmanību, ka līdz šim nevienu nav interesējis, cik daudz cilvēku tiek vakcinēti pret gripu. Taču tagad sabiedrībai ir ļoti aktuāls jautājums, cik daudz cilvēku diendienā tiek vakcinēti pret Covid-19. "Tas zināmā mērā uzliek papildu stresu visiem, kas strādā sistēmā," skaidroja Dūrītis.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu. Otrdien, 12. janvārī, Latvijā ir saņemta šīs vakcīnas pirmā krava ar 1200 vakcīnām.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!