Foto: DELFI

Kad arvien vairāk cilvēku Latvijā steidz vakcinēties pret Covid-19, rodas arī arvien vairāk jautājumu par Covid-19 sertifikātiem. Kā portālam "Delfi" paskaidroja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga, vienlaikus vienam cilvēkam var būt gan Covid-19 pārslimošanas, gan vakcinācijas sertifikāts.

Covid-19 pārslimošanas sertifikāts būs izveidojams un tiks atzīts par derīgu, ja pēc pozitīva testa (Koronovīrusa 2019-nCov RNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Šāds sertifikāts būs derīgs 180 dienas pēc testa veikšanas, norādīja Štālberga.

Tāpat viņa skaidroja, ka būtiski ir ņemt vērā, ka pēc pirmās potes būs pieejams tikai pirmreizējās vakcinācijas sertifikāts, izņemot "Janssen" vakcīnas vienu poti, jo pēc tās būs pieejams vakcinācijas sertifikāts.

Savukārt pēc otrās potes saņemšanas būs pieejams vakcinācijas sertifikāts, kas tiks atzīts par derīgu izmantošanai Latvijas teritorijā un ieceļošanai tikai tādā gadījumā, ja pēc "Comirnaty" ("Pfizer-BioNTech"), "Spikevax" ("Moderna"), "Vaxzevria" ("AstraZeneca") otrās potes saņemšanas ir pagājušas vismaz 15 dienas.

Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš Latvijā nav noteikts.

Līdz ceturtdienai, 4. novembrim, kopumā bija izveidoti 1 569 574 vakcinācijas sertifikāti, 110 030 pārslimošanas sertifikāti, kā arī 342 401 laboratoriskā testa rezultāta sertifikāti.

Kā papildināja Štālberga, vienam cilvēkam var būt vairāki sertifikāti, piemēram, par saņemto otro un trešo poti vai gan pārslimošanas, gan vakcinācijas sertifikāts.

Tāpat sertifikāts no jauna ir jāģenerē arī uzvārda maiņas gadījumā.

Jau ziņots, ka Covid-19 sertifikātu iespējams izveidot vietnē "covid19sertifikats.lv", pieslēdzoties tajā caur portālu "latvija.lv", izmantojot savu internetbanku.

Savukārt tie iedzīvotāji, kuri nelieto internetu vai nevar pieslēgties vietnē sava sertifikāta izveidei, var doties uz lielo pilsētu, kā arī valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centriem.

Plašāks skaidrojums par sertifikātiem atrodams šeit.

Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai Latvijā līdz 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Striktāki ierobežojumi jeb "mājsēde", kas paredz aizliegumu bez īpašas nepieciešamības uzturēties ārpus dzīvesvietas no pulksten 20 līdz 5, ir spēkā līdz 15. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!