Foto: F64

Vairāki dzintara lasītāji guvuši apdegumus, jo, kā izrādās, paceltais dzintara gabals bijis baltā fosfora gabals, kas kabatā uzliesmojis, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Šādu traumu guvusi 1937. gadā dzimusī sieviete, kas atradusi jūras krastā izskaloto dzintara gabalu. Viņa guvusi apdegumu, jo dzintara gabals kabatā uzliesmojis. Izrādās, ka tas bijis viltus dzintars, kas patiesībā ir baltais fosfors un ir ļoti līdzīgs dzintaram, vēsta raidījums.

Zināms, ka sirmgalvei no jūrmalā paceltā viltus dzintara apdedzis kājas augšstilbs, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse.

Liepājas Reģionālās slimnīcas mediķi raidījumam zināja stāstīt, ka palīdzību dzintara meklētājiem nākas sniegt reizi divos gados. Reizēm gūtie apdegumi esot līdz pat kauliem.

"Ja ir lieli dzintara meklētāju fanāti, labāk likt dzintarus trauciņos," sacīja Liepājas Reģionālās slimnīcas ķirurgs Māris Naļivaiko. Viņš arī pauda, ka tā varēs izvairīties no gūtajiem savainojumiem, jo parasti visi liekot dzintarus kabatās.

Dzintara ķērājs Gunārs Reinsons raidījumam zināja stāstīt, ka viltus dzintara gabali, kas patiesībā ir baltais fosfors, mēdz izkust kā ūdens.

"Dzintars ir spīdīgs. Fosfors nespīd. Tas ir dzeltenīgs," sacīja dzintara ķērājs.

Tāpat raidījums norāda, ka Liepājas pilsētas pašvaldība izvietojusi arī brīdinājuma zīmes, kas domātas dzintara lasītājiem.

Baltais fosfors pēc izskata atgādina dzintaru, bet, kad to nedaudz paberzē vai arī tas siltumā sāk žūt, tas uzliesmo. Fosforu no dzintara var atšķirt pēc tā, ka ķīmiskā viela nav tik caurspīdīga kā dzintars.

Viltus dzintari Liepājas pludmalē visvairāk tiek izskaloti pēc vētras vai spēcīga vēja jebkurā gadalaikā. Visbiežāk tos atrod pludmales joslā starp Bernātiem un Liepāju.

Pēdējos gados no viltus dzintara gūto apdegumu skaits nav liels. Iepriekšējais līdzīgais gadījums bija fiksēts pagājušā gada jūlijā, kad 65 gadus veca sieviete no pludmalē Liepājas pusē pacelta viltus dzintara bija guvusi kājas un plaukstas apdegumus un tikusi nogādāta specializētā klīnikā Rīgā. Pirms tam policija sabiedrību par viltus dzintara izskalošanu pie Liepājas brīdinājusi 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!