Foto: Kadrs no video

Prokurora Ulda Cinkmaņa uzņemšana maģistrantūra bija tiesiska. Maģistra grādu viņš ieguva, balstoties uz konkrētā studiju posma programmā parādītajām zināšanām, nevis bakalaura diplomu, līdz ar to prokurora maģistra grāda anulēšanai nav tiesiska pamata, neminot konkrētu personas vārdu, prokurora bakalaura grāda anulēšanu komentēja Latvijas Universitāte (LU).

Universitāte arī skaidro, ka šobrīd "neviena tiesību norma specifiski neregulē diploma anulēšanu, tāpēc ir piemērojamas vispārējās tiesību normas, kas regulē administratīvā akta atcelšanas gadījumus, proti, Administratīvā procesa likuma normas".

Prokurora Cinkmaņa bakalaura grādu anulēja, pamatojoties uz Administratīvā procesa likuma 86. pantu, jo studiju programmas "Tiesību zinātne" bakalaura un maģistra gala pārbaudījuma komisija konstatēja, ka bakalaura grāds iegūts nepamatoti.

Jau vēstīts, ka prokurors Cinkmanis LU Juridiskās fakultāte domes lēmumu var arī pārsūdzēt. "Saskaņā ar Augstskolu likuma 10. panta piekto daļu un Administratīvā procesa likuma 79. panta pirmo daļu lēmumu par diploma anulēšanu tā adresāts viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās var apstrīdēt Latvijas Universitātes rektoram, savukārt rektora lēmumu var pārsūdzēt administratīvajā tiesā," norādīja LU.

Portāls "Delfi" ar e-pasta palīdzību uzrunāja arī Cinkmani, lai noskaidrotu, vai viņš pārsūdzēs domes lēmumu par viņa bakalaura grādu, kas šobrīd ir anulēts. Līdz šim portāls "Delfi" atbildi nav saņēmis.

Universitāte sākotnēji saņēmusi divu personu iesniegumus par iespējamo plaģitātismu. Pēcāk prokurora bakalaura un maģistra darbu izvērtēja studiju programmas "Tiesību zinātne" bakalaura un maģistra gala pārbaudījuma komisija.

Vērtēšanas komisija, kā vēstīts LU mājaslapā konstatēja "bakalaura darba teksta sakritības ar citiem avotiem bez atbilstošu atsauču norādīšanas, tāpēc secināja, ka bakalaura darbs satur plaģiātu un darba autors būtiski pārkāpis akadēmiskā godīguma principus".

Personas, kas ziņoja Universitātei par iespējamo plaģiātu, šo lēmumu pārsūdzēt nevar, jo tas neskar viņu subjektīvās tiesības, norādīja LU.

Arī prokurora maģistra darbā vērtēšanas komisija konstatēja atsevišķas kļūdas. Tiesa, tās var "atzīt par nevēlamu praksi – pārkāpumi, kas izdarīti bez ļaunprātīga nolūka, bet kas atspoguļo nepilnības darba autora prasmēs un kompetencēs, izstrādājot pētniecisko darbu (neprecizitātes atsauču noformējumā, atsauces uz spēku zaudējušām normatīvo aktu redakcijām, nekvalitatīvs tulkojums no internetā pieejama avota angļu valodā)".

Pilnais LU Juridiskās fakultātes domes lēmums par anulēto bakalaura grādu prokuroram Cinkmanim tomēr nebūs publiski pieejams, portālam "Delfi" iepriekš norādīja LU Juridiskā fakultātē. "Šis lēmums arī tika pieņemts domes sēdes slēgtajā daļā," portālam "Delfi" iepriekš teica Jānis Rozenfelds, kurš arī pats piedalījās vērtēšanas komisijā.

"Delfi" jau ziņoja, ka prokurora Cinkmaņa vārds sabiedrībā plaši izskanēja, kad viņš kopā ar Zani Pavāri pārstāvēja valsts apsūdzību Māra Sprūda kriminālprocesā. Tiesas sēžu laikā Sprūds bieži Cinkmanim pārmeta procedūras neievērošanu, kā arī trūkumus lietas sagatavošanas procesā.

Prokurora amatā Cinkmanis ir kopš 2011. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!