Foto: PantherMedia/Scanpix

Pilnais Latvijas Universitāte (LU) Juridiskās fakultātes domes lēmums par anulēto bakalaura grādu prokuroram Uldim Cinkmanim tomēr nebūs publiski pieejams, portālam "Delfi" norādīja LU Juridiskā fakultātē. Bez tā, ka bakalaura grāds ir anulēts, savukārt maģistra grāds nē, ir daudz citu neatbildētu jautājumu. "Esam diezgan sarežģīta procesa pašā sākumā," pauda LU Juridiskās fakultātes domes priekšsēdētājs Jānis Rozenfelds.

"Vērtēšanas komisija, kura vērtēja gan bakalaura, gan maģistra darbu, lika priekšā tādu priekšlikumu, kādu dome arī apstiprināja. No šī priekšlikuma tātad izriet, ka acīmredzami šī vērtēšanas komisija nav atradusi, ka maģistra darbs arī ciestu no tādiem trūkumiem, ka būtu anulējams," portālam "Delfi" teica Rozenfelds.

Pagaidām domes lēmumu nedrīkst publicēt, jo tas esot administratīvā procesa sastāvdaļa. "Šis lēmums arī tika pieņemts domes sēdes slēgtajā daļā," skaidroja Rozenfelds, kurš arī pats piedalījās vērtēšanas komisijā.

Tiesa, prokurors Cinkmanis domes lēmumu var arī pārsūdzēt. "Gadījumā, ja tā [pārsūdzība] tiks veikta, tad atbilstoši universitātes rektors izskatīs šādu sūdzību. Tad grūti pateikt, kā tas attīstīsies tālāk," noteica Rozenfelds.

Ģenerālprokuratūra šobrīd jau ir saņēmusi LU lēmumu par Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurora Cinkmaņa bakalaura diploma anulēšanu, apstiprināja Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Eiduka.

Ņemot vērā, ka Cinkmanim joprojām ir maģistra diploms, Eiduka atgādina, ka "Prokuratūras likumā noteikts, ka par prokuroru var iecelt personu, kurai ir maģistra grāds".

Šobrīd gan prokuratūra turpinās izvērtēt šo lietu, iepazīstoties ar visiem lietas materiāliem un uzklausot arī Cinkmani, informēja Eiduka.

Portāls "Delfi" ar e-pasta palīdzību uzrunāja arī Cinkmani, lai noskaidrotu, vai viņš pārsūdzēs domes lēmumu par viņa bakalaura grādu, kas šobrīd ir anulēts. Līdz šim portāls "Delfi" atbildi nav saņēmis.

Tomēr prokurors Cinkmanis trešdien, 24. martā, publicēja publiskās atvainošanās video, kuru viņam nācās uzņemt pēc Prokuroru atestācijas komisijas lēmuma. Cinkmaņa jautājums bija nonācis Atestācijas komisijā, jo masu medijos iepriekš tika publicēti video no grupas "Skyforger" koncerta Latgales vēstniecībā "Gors", kuros prokurors Cinkmanis, izmantojot necenzētu leksiku, sarunājoties ar saviem kolēģiem, tostarp izmantojot seksuālo orientāciju aizskarošu leksiku.

Atestācijas komisija nolēma, ka Cinkmanim tiks piemērota morālā sankcija — publiska atvainošanās video formātā.

"[..] prokuroram jāveido sava ārpusdarba uzvedība tā, lai tā neapkaunotu prokurora vārdu un neradītu šaubas par prokurora objektīvu un godīgu pienākumu pildīšanu. Es atvainojos visiem par savu rīcību, jo tā neatbilda ētikas kodeksa prasībām. Mana uzvedība nebija pieņemama un varēja radīt kļūdainu priekšstatu par prokurora amatu un prokuratūras kopējo tēlu," atvainošanās video sacīja Cinkmanis.

Portāls "Delfi" piedāvā noklausīties pilno prokurora atvainošanos.


Jau vēstīts, ka prokurora Cinkmaņa vārds sabiedrībā plaši izskanēja, kad viņš kopā ar Zani Pavāri pārstāvēja valsts apsūdzību Māra Sprūda kriminālprocesā. Tiesas sēžu laikā Sprūds bieži Cinkmanim pārmeta procedūras neievērošanu, kā arī trūkumus lietas sagatavošanas procesā.

Par pārkāpumiem šajā tiesas procesā viņam tika piemērots naudas sods 700 eiro apmērā. Tāpat vairākas reizes tiesai Sprūda lietā tika pieteikts noraidījums Cinkmanim, kurš 2019. gada 24. septembrī tika apmierināts.

Prokurora amatā Cinkmanis ir kopš 2011. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!