Foto: AP/Scanpix/LETA
Neskatoties uz to, ka valstī ir atviegloti vairāki Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, tie nav piemērojami drošu ceļojumu organizēšanai, sacīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca.

Viņa uzsvēra, ka, līdz ar konkrētu un tiešu vadlīniju trūkumu, vēl joprojām nav iespējams organizēt ceļojumus ne Latvijā, ne Baltijā, ne Eiropas Savienības robežās. "Nav gala produkta, kas mums skaidri un gaiši pasaka - ko mēs drīkstam, ko mēs nedrīkstam," izcēla Kavaca.

Tāpat Kavaca uzsvēra, ka būtiski ir nodalīt tūroperatoru un aģentu darbību no viesmīlības un sabiedriskās ēdināšanas. Tūroperatoriem un aģentiem prioritāte ir ceļojumu organizēšana, lai no ārzemēm ienestu naudu Latvijā. Tāpēc ir svarīgi drošu ceļošanu vadlīnijas saņemt savlaicīgi, jo visi gatavošanās darbi nākamajam gadam ir jāsāk tagad.

Asociācijas prezidente atzina, ka Ekonomikas ministrija regulāri sazinās ar tūrisma nozari un uzklausa nozares nepieciešamības. Taču Ekonomikas ministrija atbild par ekonomikas jautājumiem tūrisma uzņēmējdarbībā. Viņa uzsvēra, ka veselības drošības noteikumi ir cits jautājums. "Tagad mums aizliegts strādāt drošības apsvērumu dēļ," norādīja Kavaca.

Kā atklāja Kavaca, otrdien nozare vērsusies Ekonomikas ministrijā ar rosinājumiem, kas stiprinātu tūroperatoru un aģentu uzņēmējdarbību. Pēc viņas sacītā, ministrijai rosināts atbalstīt subsidētas darbavietas trīs mēnešus pēc ārkārtējās situācijas, lai nebūtu jāatlaiž 70% darbinieku organizējošā tūrismā, kā arī vajadzīgs valsts atbalsts klientu naudu atmaksāšanā par nenotikušiem ceļojumiem.

Tāpat, ja tūrisma kompānijām būs jāatlaiž darbinieki, būs nepieciešama pārkvalificēšanās programma, kurā cilvēki tiktu apmācīti un turpinātu strādāt citās nozarēs.

Jau ziņots, ka detalizētas vadlīnijas drošai ceļošanai Covid-19 pandēmijā tiks apstiprinātas šonedēļ. Patlaban pieejamas vispārējas vadlīnijas drošai ceļošanai, kas atrodas oficiālajā tūrisma nozarei veltītajā mājaslapā "latvia.travel.lv".

Kā ziņots, Ministru kabinets ceturtdien nolēma, ka no 15. maija tiks atjaunoti gaisa, jūras, autobusa un dzelzceļa pārvadājumi uz Lietuvu un Igauniju. Savukārt no 12. maija ir atļauts rīkot ceļojumus Baltijas robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!