Foto: LETA

Saslimstība ar Covid-19 pieaug gandrīz visās sabiedrības grupās, izņemot starp personām virs 70 gadu vecuma, kā arī personālam, kas strādā sociālās aprūpes centros (SAC) un ārstniecības iestādes, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē atklāja epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Speciālists norādīja, ka būtiskākais Covid-19 inficēšanās pieaugums novērojams tieši 30-39 gadus vecu personu vidū, jo tieši šī vecuma grupa ir sociāli visaktīvākā.

Tāpat būtisks saslimšanas pieaugums novērojams vecuma grupā no 10 līdz 19 gadiem.

Vēl aizvien lielākā daļa inficēto nespēj precīzi nosaukt, kur tie inficējušies ar Covid-19, taču tie, kuri var, visbiežāk infekciju ieguvuši vai nu mājsaimniecībās vai darbā.

Savukārt, komentējot vakcīnu efektivitāti, Perevoščikovs uzsvēra, ka inficēto vidū ārstniecības personāla un SAC darbinieku īpatsvars nu sarucis zem 3%, kaut agrāk tieši šī grupa bijusi visaugstākajā riska grupā.

Epidemiologs politiķiem arī izklāstīja mehānismus, ar kuriem izplatās Covid-19 infekcija, atkārtoti uzsverot, ka tieši skaļa runāšana un dziedāšana veicina vīrusa aerosola izplatību.

Viņš gan atzina, ka pasākumi brīvā dabā ir uzskatāmi par salīdzinoši drošiem, taču pieļāva, ka arī tajos, notiekot burzmai, vīruss var izplatīties.

Deputāts Ainārs Latkovskis (JV) speciālistam vaicāja, vai ir iespējams atsākt vairāk sportošanas pasākumu tieši ārtelpās, atsaucoties uz to, ka visbiežāk inficēšanās notiek tieši sportistu ģērbtuvēs. Uz šo jautājumu atbildēja Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane, kura norādīja, ka sportošana ārtelpās jau pašlaik ir daļēji atļauta, taču viņa uzsvēra, ka, pārskatot ierobežojumus, sportošana būs viena no prioritātēm.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 3883 Covid-19 testi, reģistrēti 358 jauni saslimšanas gadījumi un reģistrēti septiņi nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!