Foto: Shutterstock

Lai gan Covid-19 pretinieki sarunās ar interesentiem vietnē "Telegram" vairākkārt uzsvēruši, ka "Vislatvijas vidusskola" 1. septembrī uzsāks darbu un vecāki, kuriem neapmierina esošās skolas politika, savus bērnus droši var piereģistrēt jaunajā skolā, tomēr skola virtuālās durvis 1. septembrī nevērs, jo nav pabeigusi izglītības programmu akreditāciju. Tikmēr jaunajā skolā iet gribētāji tiek reģistrēti citā skolas vadības izveidotā izglītības iestādē.

"Delfi" jau ziņoja par ieceri veidot tālmācības vidusskolu, lai izglītību varētu iegūt tie skolēni, kuru ģimenes locekļi nevēlas vakcinēties pret Covid-19 vai neatbalsta testu veikšanu pirms mācību gada sākuma.

Skolas reģistrācija ir noslēgusies un "VisLatvijas tālmācības vidusskola" ir reģistrēta Izglītības iestāžu reģistrā, portālam "Delfi" apliecina Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Tomēr 1. septembrī skola virtuālās durvis skolēniem vēl nevērs, jo nav pabeigta izglītības programmu licencēšana.

Pieteikumu IKVD saņēmusi 26. augustā. Atbilstoši normatīvajam regulējumam iesniegums ir jāizskata mēneša laikā no iesniegšanas dienas. Ja iesniegtie dokumenti ir atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, tad izglītības programmas licencēšana notiek rindas kārtībā.

"Šobrīd Izglītības kvalitātes valsts dienesta Licencēšanas un reģistru departamentā izskatīšanā ir 200 iesniegumu, kas skaidrojams gan ar administratīvi teritoriālo reformu, gan ar mācību gada tuvo sākumu," skaidro IKVD pārstāve Jana Veinberga.

Tomēr, ja iesniegtajos dokumentos ir nepilnības vai trūkst kādu ziņu, tad IKVD ir tiesības prasīt papildu informāciju un izglītības iestādei 10 darbdienu laikā ir pienākums to iesniegt.

Ja ir nepieciešams iesniegt papildu informāciju, tas var būt pamats tam, ka licencēšanas procesam nepieciešams ilgāks laiks nekā mēnesis, norāda dienestā.

Tas nozīmē, ka vecākiem, kuri vēlējās, lai viņu bērns mācās jaunajā izglītības iestādē, ir iespējams palikt esošajā skolā, kur jāievēro Covid-19 ierobežojumi un jāveic iknedēļas Covid-19 testu nodošana, ja izglītojamais nav vakcinējies, un brīdī, kad "VisLatvijas tālmācības vidusskola" ir pabeigusi programmu licencēšanu un drīkst uzņemt skolēnus, pāriet uz jauno skolu.

Jaundibinātās skolas pārstāvji piedāvā arī otru iespēju – līdz licences saņemšanas brīdim mācīties vienas no veidotāju – Leldes Žukas – otrā izglītības iestādē – "Brīvdabas vidusskolā". Tā ir saņēmusi visas nepieciešamās licences, apstiprina IKVD.

Informācija vietnē "Telegram" liecina, ka reģistrācija citā izglītības iestādē netraucēs potenciālos skolēnus apgūt "VisLatvijas tālmācības vidusskolas" pedagogu sagatavoto mācību saturu. IKVD norāda, ka par mācību materiālu atbilstību normatīvo aktu prasībām ir atbildīga skola un tos, kā arī mācīšanas kvalitāti vērtē akreditācijas laikā, kas īstenojama divu gadu laikā no licencētās izglītības programmas īstenošanas uzsākšanas.

Akreditācija ir izglītības kvalitātes novērtēšanas process atbilstoši 12 kritērijiem. Tiek novērtēta gan izglītības kvalitātes atbilstība mērķiem sniegt skolēniem nepieciešamās kompetences, gan mācīšanās, tostarp izglītojamo konsultēšanas process, kvalitāte, pedagogu profesionālā kapacitāte, izglītības programmas īstenošana atbilstoši mācību plānam, izglītības iestādes infrastruktūra un resursi (tālmācības programmas gadījumā – arī izstrādātie digitālie mācību materiāli), kā arī izglītības iestādes vadītāja profesionālā darbība un izglītības iestādes sniegtais atbalsts skolēniem.

Valsts atzītus izglītības dokumentus ir tiesības izsniegt tikai par akreditētas izglītības programmas apguvi. Lai gan skolas veidotājiem nav šaubu, ka jaunā skola iegūs akreditāciju, tomēr vairāki 9. un 12. klašu skolēnu vecāki plāno uz pārbaudījumu laiku bērnu reģistrēt citā skolā, lai varētu iegūt nepieciešamos dokumentus, kas apliecinātu pamatskolas vai vidusskolas pabeigšanas faktu.

Jau ziņots, ka Latvijā 2021. gada aprīļa sākumā provizoriski bija 1 653 049 iedzīvotāji, kas vecāki par 12 gadiem. Līdz ar to vismaz vienu vakcīnas pret Covid-19 devu līdz šim saņēmis 51,78% iedzīvotāju, kam vakcinēšanās ir pieejama, bet vakcinācijas procesu noslēguši 44,95%.

Savukārt izglītības iestādēs kopā vakcinēts 71% darbinieku, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas dati. Pirmsskolās vakcinēto darbinieku skaits sasniedz 59%, vispārējās izglītības iestādēs – 73%, savukārt augstskolās – 83%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!