Foto: DELFI

Latvijā sociālās aprūpes centros (SAC) vērojams pakāpenisks inficēšanās ar Covid-19 gadījumu skaita samazinājums, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas kopsēdē trešdien atklāja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretārs Ingus Alliks.

Kā liecina LM apkopotā informācija, uz 1. februāri kopumā SAC bija inficējušies 648 klienti jeb 4,9% klientu, kur vienāds skaits gan valsts sociālās aprūpes centros (VSAC), gan SAC – 319. Savukārt uz 22. februāri ar Covid-19 sasirdzis ir 371 klients jeb 2,8% klientu – no tiem 97 VSAC, bet 273 SAC.

Atsaucoties uz Slimību un profilakses kontroles centra datiem, šobrīd no valstī kopējā saslimušo skaita 7% ir saistīti ar SAC, norādīja Alliks.

Izveseļojušies kopumā ir 1202 klienti: no tiem 489 valsts un 713 pašvaldību SAC klienti. Savukārt stacionēti ir 65 klienti jeb 0,5% klientu: 18 valsts un 47 pašvaldību SAC klienti.

Runājot par vakcināciju pret Covid-19, Alliks atklāja, ka līdz 24. februārim kopumā ir vakcinētas 6046 personas – 1981 darbinieks un 4065 klienti. Tāpat viņš norādīja, ka pirmā vakcinācijas kārta sociālās aprūpes centros varētu tikt pabeigta marta sākumā, jo daudziem klientiem pēc Covid-19 pārslimošanas vēl nav pagājis 90 dienu periods, kura laikā ir izstrādājušās antivielas un atkārtota saslimšana ir maz iespējama.

Kā skaidroja ministrijas pārstāvis, centros ir sagatavoti saraksti, kad un kurus cilvēkus turpmāk vakcinēs pret Covid-19.

Tāpat sēdē tika diskutēts par SAC darbinieku atalgojumu un tā iespējamu celšanu, kā arī pašu SAC infrastruktūras uzlabošanu, pārorientējot lielākos centrus un izveidojot ģimeniskai videi pietuvināta pakalpojuma izskatu.

Tika akcentēts arī jautājums par valsts un pašvaldību institūciju sadarbības veicināšanu.

Apvienotās kopsēdes deputāti sēdes noslēgumā vienojās, ka LM un Veselības ministrija (VM) sagatavos ziņojumu ar redzējumu par sociālās aprūpes darbinieku algu palielinājumu, lai varētu izskatīt iespējas nākamajā gadā veikt pielikumu. To plānots apspriest kopsēdē aprīlī.

Otrdien pret Covid-19 vienā diennaktī potēto personu skaits pirmo reizi pārsniedzis 2100, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) trešdienas rītā apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!