Valsts prezidents Egils Levits trešdien pēc tikšanās tiešsaistē ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) paziņoja, ka tad, ja pēc ierobežojumu atcelšanas augs saslimstība ar Covid-19, ir jāprasa ministru demisija.

Pēc tikšanās abas augstās amatpersonas sniedza paziņojumu medijiem, kam bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Levits un Kariņš trešdien pārrunāja situāciju valdībā un vakcinēšanas pret Covid-19 gaitu.

Levits norādīja, ka situācija valdībā ir neapmierinoša – nav pieļaujams, ka ministri uzstājas kā savas nozares lobijs. "Katram atbildības sfēra ir tikai viena no daudzām nozarēm un kabinetā ir jālemj par valsti kopumā, nevis nozari," atgādināja prezidents.

Viņš uzsvēra, ka ierobežojumu atcelšana radīs spiedienu uz epidemioloģisko situāciju, kur eksperti ir skaidri brīdinājuši par jaunajām Covid-19 mutācijām, kas var radīt lielu veselības sistēmas un slimnīcu krīzi.

Ja uz atsevišķu ministru priekšlikumiem tiks pieņemts lēmums par ierobežojumu atcelšanu, un pēc tā sekos saslimstības ar Covid-19 palielinājums, ministram ir jāuzņemas personīgā atbildība un premjeram ir jāpieprasa ministra demisiju, aicināja Levits.

Viņš uzsvēra, ka pašreiz ir klaja pretruna starp ekspertu ieteikumiem un politisko nostāju. Ja eksperti norāda, ka ir laiks samazināt ierobežojumus, tad tas būtu jādara, bet ja norāda, ka nav īstais brīdis – saprāts prasītu, lai valdība sekotu šiem ieteikumiem, norādīja prezidents.

Tāpat prezidents uzsvēra, ka drīzumā Latvijā būs pieejams daudz lielāks vakcīnu skaits nekā līdz šim, tāpēc vakcinācijas procesam jārit "kā pa diedziņu". Veselības ministrija šai gadījumā ir politiski atbildīga, lai tas tā notiktu, tāpēc visiem ir jāpalīdz ministram šo virsuzdevumu īstenot.

Kariņš vairākkārt uzsvēra, ka gala lēmums par ierobežojumu mīkstināšanu tirdzniecības nozarē vēl nav pieņemts, premjers vēl paredz plašu diskusiju un epidemiologu ieteikumos.

Viņš atgādināja, ka valdība jau ir mīkstinājusi ierobežojumus sākumskolā, tāpat ļāvusi strādāt daļai skaistumkopšanas nozares. Taču epidemiologi norādījuši, ka tieši jaunais Covid-19 paveids mūsu valstī jau izplatās, un tiek prognozēts, ka 4-6 nedēļu laikā šis būs vadošais vīrusa paveids Latvijā.

Premjers arī uzsvēra, ka vakcinācijai Latvijā jānotiek raiti un visiem saprotami, bet šobrīd valstī vakcinācijas process ir klibojis abās ziņās. Otrdien valdības sēdē Vakcinācijas birojs viesis lielāku skaidrību par to, kā notiek rindas organizēšana, taču Kariņš uzsvēra, ka tās vakcīnas, kas Latviju sasniedz brīvdienās, ir jāizpotē nākamajā nedēļā.

Abas amatpersonas tikās pēc tam, kad valdība 23. februārī ir konceptuāli vienojusies no 1. marta atļaut strādāt daļai no skaistumkopšanas nozares, kā arī konceptuāli vienojusies ļaut atsākt darbu mazāka izmēra veikaliem ar platību līdz 300 kvadrātmetriem, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības.

Gala lēmumu plānots pieņemt ceturtdien, 25. februārī, un EM uzdots līdz ceturtdienai sagatavot precīzāku informāciju par veikalu skaitu, kas varētu tikt atvērti.

Otrdien valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika pārrunāta aktuālā informācija par vakcināciju pret Covid-19.

Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča informēja, ka vēl šonedēļ, vakcinācijā pret Covid-19 iesaistot vairāk nekā 500 ģimenes ārstu, plānots vidēji vakcinēt 2000 personu dienā. Pagājušajā nedēļā vidēji tika izmantots vairāk nekā 1230 vakcīnu devu dienā. Savukārt jaunnedēļ plānots kāpināt vakcinācijas pret Covid-19 tempu, vakcinējot 3000 cilvēku dienā.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) direktors Svens Henkuzens valdību informēja, ka kopumā kopš 28. decembra, kad Latvijā uzsāka vakcināciju pret koronavīrusu, ZVA saņemts 421 ziņojums par Covid-19 vakcīnu blaknēm. Par blaknēm ziņojuši 0,92% vakcinēto, pārsvarā paziņotās blakusparādības bijušas iekļautas lietošanas instrukcijā un līdzinās gripas simptomiem.

Savukārt Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide vērsa Ministru kabineta uzmanību, ka ģimenes ārstu starpā nav skaidrības par to, kādā laika intervālā ir jāievada ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 otrā deva.

Tāpat Veide informēja valdību, ka pirmdien ģimenes ārsti saņēmuši pirmās vakcīnas pret Covid-19. Daļa ģimenes ārstu saņēmuši mazāk vakcīnu nekā tika pasūtīts, savukārt ģimenes ārsti lauku reģionos vakcīnas vēl nav saņēmuši. Plānots, ka ģimenes ārsti vakcinēt pret Covid-19 uzsāks trešdien, ceturtdien.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs atklāja, ka no pagājušajā nedēļā sekvenētajiem 96 Covid-19 paraugiem 8% gadījumu Latvijā atklāts Lielbritānijas Covid-19 saslimšanas paveids.

Tikmēr Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga norādīja, ka, pieaugot Lielbritānijas Covid-19 paveida izplatībai Latvijā, četru līdz sešu nedēļu laikā varētu trīskāršoties stacionāros esošo pacientu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!