Foto: Valsts kanceleja

Lai gan līdz šim valdība ir sekojusi ekspertu viedoklim, otrdien jautājumā par mazāka izmēra veikalu darba atsākšanu ministru vairākums ir sliecies neieklausīties tajā, pēc sēdes žurnālistiem atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Latvijas veselības aprūpes sistēmā vēl joprojām ir krīze un daudzi pakalpojumi netiek sniegti, lai slimnīcās pietiktu vietas Covid-19 pacientiem. Un Latvijā, salīdzinot ar kaimiņvalstīm, ir salīdzinoši augsta mirstība no Covid-19, uzsvēra Ministru prezidents. "Ilgi mēs esam cīnījušies, rezultāts ir, bet ne tik labs kā mēs visi būtu cerējuši," preses konferencē atzina premjers.

Valdība ir idejiski vienojusies virzīties uz "drošu sadzīvi". Proti, vienojusies kādos apstākļos var atjaunot skolu darbību klātienē, kā arī – kādos apstākļos pieļaut frizieru, manikīra, pedikīra un podologa pakalpojumu sniedzēju darbību. Tāpat valdība vērtējusi, kā paplašināt ekonomisko aktivitāti veikalos, pieļaujot daļēju to atvēršanu. Kariņš atzina, ka valdībā bija plašas diskusijas par šiem jautājumiem un nebija vienprātība.

Kariņš bija vienisprātis ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), ka saslimstības rādītāji nav tik labi, lai paplašinātu tirdzniecības darbību. Premjers vērsa uzmanību, ka Lielbritānijas Covid-19 saslimšanas paveids, kurš ir krietni lipīgāks, turpina izplatīties un dubultojas ik pa divām nedēļām.

"Šādos apstākļos mums, manuprāt, vajag mērīt divreiz, trīsreiz pirms mēs griežam. Bet kabineta vairākums uzskata, ka mums būtu jāiet uz priekšu," sacīja Ministru prezidents, piebilstot, ka ceturtdien plānota diskusija par veikalu darbības pakāpenisku paplašināšanu. "Kabineta domas dalās tā kā tas ir plašākā sabiedrībā. Parasti, līdz šim, mēs esam sekojuši ekspertu viedoklim, bet šobrīd kabineta vairākums, šķiet, neuzskata, ka ekspertu viedoklis ir tas, kurā ir jāieklausās, un grib iet nedaudz ātrāk," bažīgs bija Kariņš.

"Mums vēl cīņa ir priekšā. Mums ir jāatrod veids, kā visai sabiedrībai ar valdību kopā strādāt," uzsvēra premjers.

Ziņots, ka Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē otrdien, 23. februārī, tika pārrunāta aktuālā epidemioloģiskā situācija un diskutēts par izmaiņām atsevišķos ierobežojumos Covid-19 izplatības mazināšanai izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē valdība konceptuāli atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu mazināt ierobežojumus tirdzniecības nozarē ļaut atsākt darbu mazāka izmēra veikaliem ar platību līdz 300 kvadrātmetriem, ievērojot visas epidemioloģiskās drošības prasības. Gala lēmums tiks pieņemts ceturtdien, 25. februārī, un EM uzdots līdz ceturtdienai sagatavot precīzāku informāciju par veikalu skaitu, kas varētu tikt atvērti. Lēmumu pavadīja ļoti plašas ministru diskusijas.

Valdība otrdien arī atbalstīja EM priekšlikumu no 1. martā atsākt darbu trīs skaistumkopšanas jomām – manikīra, pedikīra/podologa pakalpojumu sniedzējiem un frizieriem.

Tāpat pastiprinātos drošības apstākļos no 1. marta varēs organizēt bēru ceremonijas arī iekštelpās, kā arī varēs organizēt individuālas fotosesijas ārtelpās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!