Foto: DELFI
Dokuments, kurā ārsts Arveds Alksnis apraksta latviešu politiķim un diktatoram Kārlim Ulmanim 1933. gadā veikto operāciju, kā arī dažādas ar viņa privāto dzīvi saistītas nianses, ne apgāž, ne nostiprina runas par "vadoņa" iespējamo homoseksuālismu, norāda portāla "Delfi" aptaujātie vēsturnieki. ASV Stenforda Universitātes Hūvera institūta arhīvā gandrīz pusgadsimtu glabātais dokuments, kas aizvadītajā nedēļā nonāca portāla "Delfi" rīcībā, varot kalpot par labu avotu Ulmaņa biogrāfijas pētniekiem.

"Delfi" pirmdien publicēja dokumentu "Informācija par prezidenta Dr. Kārļa Ulmaņa veselību". Tajā Alksnis raksta, ka 1933. gada rudenī kā Latvijas Universitātes Ķirurģiskās fakultātes jaunākais asistents ir asistējis savam tēvam, profesoram Dr. med. Jēkabam Alksnim, nabas trūces operācijā, kas veikta toreizējam Saeimas deputātam un bijušajam Ministru prezidentam Kārlim Ulmanim.

Alksnis apraksta savus novērojumus, kuriem gan nav tiešas saistības ar Ulmanim veikto operāciju: "Viņa dzimuma orgāni bija ļoti atrofiski, bet nebija nekādu iedzimtu dzimumorgānu defektu. Visa viņa ķermeņa būve līdz ar augsto balsi atgādināja einuhoīdu tipu. Ulmanis manam tēvam bija teicis, ka stāvoklis bija pasliktinājies pirms diviem gadiem, kad viņš sācis pieņemties svarā un zaudējis seksuālo dziņu. Sakari ar sievietēm viņam pēdējo reizi bijuši pirms diviem gadiem."

Vāca ziņas par Ulmaņa dēlu


Lai saprastu, kas ir šis dokuments un kādu mērķu dēļ tas tika radīts, ir jāizseko tā tapšanas vēsture. Vēsturnieks Kārlis Sils, kurš pēta Kārļa Ulmaņa biogrāfiju, portālam "Delfi" stāsta, ka šovasar, esot Stenforda Universitātē, arī ir atradis šo dokumentu. "Šajā arhīvā ir vesela kaste ar bijušā politiķa un agronoma Jāņa Lejiņa nodotajiem materiāliem. 1971. gadā viņš trimdā izdeva grāmatu "Mana dzimtene", kur viena nodaļa ir veltīta Kārļa Ulmaņa privātajai dzīvei. Šajā grāmatā Lejiņš raksta, ka viņa bijušais priekšnieks, Slimo kasu nodaļas vadītājs Andrejs Veinbergs, varētu būt Ulmaņa dēls.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!