Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Sociālistu partija (PES), kuras biedrs jau gadu ir sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", uzskata, ka sagatavotais Rīgas domes (RD) atlaišanas likumprojekts raisa nopietnas bažas par demokrātiju Latvijā.

"Ir nepieņemami, ka Eiropas Savienības valsts valdība sagatavo likumu, kas vērsts pret vietējo pārvaldību un demokrātiju. Ja pret domes amatpersonām vai mēru ceļ apsūdzības korupcijā, tad tas jāatrisina tiesā. Šis mēģinājums atlaist visu domi un mēru, kuru ievēlēja ar ievērojamu balsu pārsvaru, raisa nopietnas bažas par demokrātiju Latvijā," komentēja PES prezidents Sergejs Staņiševs (attēlā).

PES par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu informēs Reģionu komiteju, jo uzskata, ka RD atlaišanas plāns pārkāpj demokrātiski ievēlētas vietējās varas tiesības, piesedzot politiski motivētu lēmumu ar pretkorupcijas saukļiem.

Ziņots, ka "Saskaņa" kopš 2015. gada bija PES asociētais biedrs, bet pērnā gada novembrī kļuva par pilntiesīgu biedru.

PES darbojas sociālistiskās, sociāldemokrātiskās un strādnieku partijas no Eiropas Savienības dalībvalstīm un Norvēģijas. Eiropas Parlamentā tā veido Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu.

Vēstīts, ka Kaspars Gerhards (NA) valdībā iesniedza likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu, kurā pārmet mēra Nila Ušakova (S) vadītajai pašvaldībai nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu, nepotismu un citus pārkāpumus.

Pret Gerharda plānu iestājās Zaļo un zemnieku savienība, kas likumprojektā nesaskatīja juridisku pamatojumu Rīgas domes atlaišanai. Premjers Māris Kučinskis (ZZS) valdības sēdē otrdien, 18. decembrī, noraidīja Gerharda ieceri iekļaut likumprojektu Ministru kabineta dienaskārtībā. Nākamā iespēja šo likumprojektu skatīt valdībā būs tikai 2019. gadā.

Ušakovs likumprojektu nosaucis par Nacionālās apvienības šovu, pārmetot Gerhardam nekonsekvenci. Proti, sestdienas rītā ministrs žurnālistiem stāstīja, ka neredz pamatu atlaist Rīgas domi. Taču, kad viņa partija kongresā izlēma par šāda likumprojekta virzīšanu, Gerhards retoriku mainīja un nedēļas nogalē likumprojektu uzrakstīja.

Nacionālās apvienības kongress 15. decembrī notika pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" korupcijas skandāla laikā. Ierosinājumu atlaist domi izteica bijušais pašvaldību lietu ministrs Einārs Cilinskis (NA), norādot, ka, lai būtu iespējams atvēlēt pienācīgus līdzekļus inovācijām un sociālajai sfērā, ir jātiek galā ar korupciju.

Tagadējais Rīgas domes sasaukums strādā kopš 2017. gada jūnija. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir par 2013. – 2016. gadā veiktajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Otrdien KNAB veica procesuālās darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas, tostarp arī nu jau bijušā Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) dzīvesvietā. Pirmdien, 17. decembrī, Ameriks savas, partijas un Rīgas domes reputācijas vārdā atkāpās no vicemēra amata, taču turpinās darbu pašvaldībā kā ierindas deputāts.

Vēstīts, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā apcietināti seši no septiņiem aizdomās turētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!