Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) valdībā iesniegtais likumprojekts par Rīgas domes (RD) atlaišanu ir politisku apsvērumu pamatots un nesatur konkrētus faktus, informēja galvaspilsētas priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

"Notiekošais ir Nacionālās apvienības (NA) politiskais šovs. Likumprojekta teksts ir juridiski nepamatots, tas ir sagatavots pa nakti pēc partijas kongresa norādījuma," komentēja Ušakovs.

RD citēja likumprojekta anotāciju, kur rakstīts, ka "gatavojot likumprojektu, tika vērtēts, ka gan par Rīgas domes darbu kopumā, gan arī atsevišķu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu darbību Ministrijā saņemti daudzi privātpersonu un domes deputātu iesniegumi, kuros norādīts uz iespējamiem pārkāpumiem." Taču tālākajā tekstā RD neatrada konkrētu informāciju, kas apstiprinātu un pierādītu šādu pārkāpumu esamību.

RD atgādināja, ka ministrs Kaspars Gerhards (NA) tikai vienu reizi izmantojis savas pilnvaras atcelt nelikumīgus domes saistošos noteikumus, ko pašvaldība pēc tam koriģējusi, novēršot ministra norādītos trūkumus. Portāls "Delfi" gan vēstīja, ka šī koriģēšana bija formāla, paturot spēkā tā sauktās "jautājumu kvotas".

Pašvaldība norādīja, ka Gerhardam, konstatējot citus nelikumīgus lēmumus, vajadzēja tos atcelt līdzīgi tam, kā ministrs to darīja "jautājumu kvotu" gadījumā.

Pārmetumus par "Rīgas satiksmes" neuzraudzīšanu Rīgas dome noraidīja, sakot, ka likumprojektā jāmin konkrēti fakti, nevis "atsauces uz plašsaziņas līdzekļos publicētiem viedokļiem un vārdos neminētu Rīgas domes deputātu iesniegumi".

RD secināja, ka likumprojektā neizpildās likumā "Par pašvaldībām" norādītais nosacījums domes atlaišanai. "No anotācijas nevar secināt, kādā veidā Rīgas dome atkārtoti ir nepildījusi vai ir pārkāpusi Satversmi, likumus vai Ministru kabineta noteikumus, kā arī nav minētas konkrētas pārkāptās tiesību normas. Vispārīga norāde uz normatīvo aktu un valsts pārvaldes principu pārkāpšanu nevar būt par pietiekamu pamatojumu likumīgi ievēlētas pašvaldības domes atlaišanai," argumentēja Rīgas dome.

Vēstīts, ka VARAM valdībā pirmdien, 17. decembrī, iesniedza nedēļas nogalē sagatavoto likumprojektu par RD atlaišanu. Šeit var iepazīties ar ministrijas argumentāciju, tostarp pārmetumiem Rīgas pašvaldībai par nepotismu un nihilistisku attieksmi pret tiesiskumu.

Vēstīts, ka Kaspara Gerharda (NA) Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu.

Gerhardam šāda likumprojekta virzīšanu nedēļas nogalē notikušajā NA kongresā uzdeva paša partija. Lai gan pirms kongresa Gerhards medijiem teica, ka neredz iemeslu atlaist Rīgas domi un aicināja nevadīties pēc emocijām vien, pēc partijas uzdevuma viņš retoriku mainīja, sakot, ka vērtēs iespējas Rīgas domi atlaist.

Gerharda vadītā ministrija pēc masu medijos izskanējušās informācijas par "Rīgas satiksmi" ir sākusi situācijas izvērtēšanu, portālu "Delfi" informēja politiķa preses sekretāre Santa Vaļuma.

Tiesībsargājošās institūcijas ministrijai nav sniegušas informāciju, tāpēc tuvākajā laikā ministrija to pieprasīs pati, lai varētu pilnvērtīgi izvērtēt pašvaldības amatpersonu atbildību.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) uz Gerharda likumprojektu raugās skeptiski, jo neredz tam tiesisku pamatu. Viņš skaidroja, ka tiesiskums balstās taisnīgā un vienlīdzīgā pieejā, piebilstot, ka nav iespējams runāt tikai par Rīgu, ja ir tādi piemēri kā Jūrmalas pašvaldība, Ventspils pašvaldība un arī Daugavpils pašvaldība.

Tagadējais Rīgas domes sasaukums strādā kopš 2017. gada jūnija. Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir par 2013. – 2016. gadā veiktajiem pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumiem.

Otrdien KNAB veica procesuālās darbības un vairāk nekā 30 kratīšanas, tostarp arī nu jau bijušā Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) dzīvesvietā. Pirmdien, 17. decembrī, Ameriks savas, partijas un Rīgas domes reputācijas vārdā atkāpās no vicemēra amata, taču turpinās darbu pašvaldībā kā ierindas deputāts.

Vēstīts, ka KNAB sāktajā kriminālprocesā apcietināti seši no septiņiem aizdomās turētajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!