Foto: DELFI
Eiropas Komisija nākusi klajā ar priekšlikumu veidot fondu vistrūcīgāko personu atbalstam. Fonds atbalstītu dalībvalstu palīdzības programmas, kuras nodrošina pārtika vistrūcīgākajiem cilvēkiem, kā arī apģērbs un citas nepieciešamības preces bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem bērniem.

Tagad priekšlikums tiek nosūtīts Eiropas Parlamentam (EP) un Eiropas Savienības (ES) Ministru padomei apstiprināšanai, informēja EK.

Komisija savā priekšlikumā ES daudzgadu budžetam 2014.–2020.gadam ir paredzējusi fonda budžetu 2,5 miljardu eiro (1,75 miljardu latu) apmērā. Dalībvalstīm būs jāsedz izmaksas 15% apmērā no valstu programmās paredzētajām, savukārt pārējie 85% tiks segti no fonda līdzekļiem. Ja dalībvalstu pārstāvji un EP šo priekšlikumu apstiprinās, fonds sāks darboties 2014.gadā un aizstās arī Latvijā pašlaik īstenoto ES pārtikas palīdzības programmu.

Saskaņā ar Fonda noteikumiem tā līdzekļus valstis varēs izmantot, lai ar partnerorganizāciju palīdzību (parasti tās ir nevalstiskās organizācijas) īstenotu savas atbalsta programmas un nodrošinātu pārtiku vistrūcīgākajiem cilvēkiem, apģērbu un citas pirmās nepieciešamības preces (piemēram, apavus, ziepes un šampūnu) bezpajumtniekiem un materiāli maznodrošinātiem bērniem.

Priekšlikums ļaus dalībvalstu iestādēm daudz elastīgāk plānot un nodrošināt palīdzību atbilstoši valstu shēmām. Detalizētu palīdzības piešķiršanas kritēriju izstrāde būs dalībvalstu vai partnerorganizāciju ziņā, jo tās vislabāk zina, kur novirzīt palīdzību vietējām vajadzībām.

Lai izpildītu fonda mērķus, partnerorganizācijām būs ne vien jānodrošina materiālā palīdzība trūcīgajiem, bet arī jāveic pamatdarbības, kas vērstas uz šo cilvēku sociālo iekļaušanu. Fonds varēs atbalstīt arī šādus papildpasākumus.

Dalībvalstu iestādes varēs izmantot fonda līdzekļus, lai iegādātos pārtiku vai preces, ko nogādāt partnerorganizācijām, vai nodrošināt finansējumu partnerorganizācijām šādu iegāžu veikšanai. Priekšlikums paredz arī iespēju izmantot intervences krājumos uzglabāto pārtiku, ja tādi ir.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu sacīja: "Eiropas līmenī vajadzīgi jauni solidaritātes mehānismi un pienācīgi resursi, lai palīdzētu trūcīgiem ļaudīm, kuriem daudzos gadījumos nonākuši sarežģītā sociālajā situācijā. Tāds ir šodien apstiprinātā Eiropas Vistrūcīgāko personu atbalstīšanas fonda mērķis."

ES nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības komisārs Lāslo Andors piebilda: "Jaunais fonds, kuru ierosināts izveidot, nodrošinās materiālu atbalstu, kas palīdzēs Eiropas visneaizsargātākajiem cilvēkiem iekļauties sabiedrībā. Tas būs konkrēts apliecinājums tam, ka ES solidarizējas ar visvājākajiem, proti, tiem, kurus ekonomiskā un sociālā krīze skārusi visskarbāk. Ceru, ka dalībvalstis un Eiropas Parlaments drīzumā pieņems šo priekšlikumu un tam pievienoto budžeta priekšlikumu, lai atbalstu nekavējoties saņemtu tie, kuriem tas visvairāk vajadzīgs."

ES stratēģijā "Eiropa 2020" ir izvirzīts mērķis samazināt nabadzīgo vai nabadzības apdraudēto cilvēku skaitu vismaz par 20 miljoniem. Eiropas Savienībā no 116 miljoniem cilvēku, kuriem draud nabadzība vai sociālā atstumtība, apmēram 40 miljoni cilvēku ir materiāli nenodrošināti.

Viena no galvenajām materiālās nenodrošinātības pazīmēm ir nespēja iegādāties pietiekami daudz atbilstošas kvalitātes pārtikas. To ES iedzīvotāju īpatsvars, kuri katru otro dienu nevar atļauties maltīti ar gaļu, vistu, zivi (vai līdzvērtīgu veģetāru ēdienu), ko Pasaule Veselības organizācija ir noteikusi par pamatvajadzību, 2010. gadā bija 8,7 % jeb vairāk nekā 43 miljoni cilvēku. Par 2011. gadu pieejamie sākotnējie rādītāji liecina, ka stāvoklis arvien pasliktinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!