Foto: DELFI
Rīgā sestdien, 29. augustā, norisinās domes ārkārtas vēlēšanās, kurās iespējams nobalsot no pulksten 7 līdz pulksten 22. Portāls "Delfi" piedāvā foto ieskatu vēlēšanu norisē. Šogad, saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 pandēmiju, balsotājiem un vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem jāievēro īpaši drošības pasākumi.

Lai gan nobalsot var jebkurā vēlēšanu iecirknī, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) aicina balsošanai izvēlēties tieši savu iecirkni, kas norādīts komisijas nosūtītajā paziņojumā.

Vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu saraksti. Uz iekļūšanu Rīgas domē kopumā pretendē 707 kandidāti.

Lai mazinātu jaunā koronavīrusa izraisītās saslimšanas Covid-19 izplatības riskus Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, CVK jau iepriekš apstiprināja ieteikumus Covid-19 profilaksei vēlēšanu iecirkņos.

Vēlētāji, rūpējoties par savu un vēlēšanu iecirkņu komisiju drošību, tiek aicināti lietot mutes un deguna aizsegu, taču sejas aizsega lietošana pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā ir ieteicama, bet nav obligāta prasība. Vienreizlietojamās sejas maskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Lietojot sejas aizsegu, tas būs jānoņem, uzrādot pasi vai personas apliecību.

Vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un pie ieejas iecirknī jādezinficē rokas. Divu metru distance pēc iespējas jānodrošina arī starp vēlētāju reģistrācijas galdiem, vēlēšanu kabīnēm, aizslietņiem. Vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Pildspalvu būs iespēja saņemt arī iecirknī.

Savu izvēli jau izdarījis Valsts prezidents Egils Levits un viņa kundze Andra Levite.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (31. maijā) vai kuri līdz 15. augustam reģistrējās vēlēšanām, jo viņiem Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Lai piedalītos vēlēšanās, vēlētājiem jābūt reģistrētiem vēlētāju reģistrā. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotās informācijas Rīgas domes vēlētāju sarakstos ir reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi.

Balsošanas dokuments Rīgas domes vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs – viena balss" nodrošināšanai tiks lietoti vēlētāju saraksti.

Vēlētājiem būs iespēja balsot 156 iecirkņos Rīgā. Balsot varēs savā vai jebkurā citā Rīgas vēlēšanu iecirknī. Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sagatavotajā vēstulē, kuru saņēma pa pastu, PMLP mājaslapā, e-pakalpojumā "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana", kā arī zvanot pa CVK uzziņu tālruni 67049999.

Lai balsošana būtu raitāka, CVK iesaka uz iecirkni līdzi ņemt līdzi arī PMLP atsūtīto vēstuli, kurā ir vēlētāja kārtas numurs iecirkņa sarakstā. Tomēr noskaidrot savu kārtas numuru iecirkņa sarakstā būs iespējams arī vēlēšanu iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!